Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Ik heb koorts. Heb ik nu corona en wat moet ik doen?

In deze vierde editie van jullie coronavragen: ik heb koorts. Heb ik nu corona en wat moet ik doen?

José, Bouchra en Joost willen weten hoe het zit met koortsklachten.

Update 26 maart:

Vanaf 23 maart zijn de maatregelen van de overheid aangescherpt. Heb je koorts, dan moet niet alleen jij, maar het hele gezin thuisblijven. Voor mensen die in vitale beroepen werken, geldt een uitzondering.

Griep

Meestal hoef je je geen zorgen te maken dat je het nieuwe coronavirus (Covid-19) hebt. De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt, of een ander verkoudheidsvirus.

Voor alle zekerheid adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mensen die kampen met verkoudheidsklachten om thuis te blijven om anderen niet te besmetten. Het RIVM heeft een lijst opgesteld voor wanneer je contact moet opnemen met je huisarts of de lokale GGD.

Bel als je:

Koorts hebt met luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid. En de afgelopen twee weken in een uitbraakgebied van het coronavirus bent geweest:

  • China
  • Hong Kong
  • Macau
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • De Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië

Of koorts hebt met luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid. En de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Bron: RIVM

Wat
Lees ook:
Wat merk je als je het coronavirus hebt?

Mocht je niet ziek zijn, dan heeft het helemaal geen zin om je te laten testen, zegt het RIVM. De eerste dagen is er nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het nieuwe coronavirus.

Samen met een aantal experts proberen we jullie vragen te beantwoorden. Via bovenstaand formulier kun je je vraag stellen. Zie je geen formulier om een vraag in te sturen? Stel je vraag dan via onze Facebookpagina.

In onze app houden we je dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus en beantwoorden we een selectie van de vragen die binnenkomen.