Nieuwe cijfers

Nederlander voelt zich veilig – maar hoe veilig is dat?

02 maart 2020 20:10 Aangepast: 02 maart 2020 20:15
Archieffoto. Op plekken waar jongeren rondhangen voelen veel mensen zich onveilig. Beeld © iStock

Nederlanders voelen zich steeds veiliger. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Vorig jaar gaf 32 procent van de Nederlands aan zich weleens onveilig te voelen. Vijf jaar eerder was dat nog 36 procent. Maar in dat veiligheidsgevoel zitten wel veel verschillen.

Zo voelen vrouwen zich een stuk vaker onveilig dan mannen. Van de vrouwen zegt 40 procent zich weleens onveilig te voelen. Bij mannen ligt dat percentage een stuk lager, op 23 procent.

Mensen voelen zich thuis het veiligst. Op plekken waar jongeren rondhangen, is het gevoel van onveiligheid het grootst: ruim een derde van de Nederlanders voelt zich daar weleens niet veilig.

Het onveiligheidsgevoel is flink afgenomen

Volgens het onderzoek voelen mensen zich ook steeds minder onveilig, naarmate ze ouder worden. Van de 15- tot 25-jarigen voelen vier op de tien zich weleens onveilig, van de 75-plussers zijn dit er nog maar twee op de tien.

Verschillen per provincie

Ook de provincies lopen flink uiteen. Van de Limburgers voelt ruim een derde zich wel eens onveilig, terwijl dit in Drenthe maar een kwart is. Ook Zuid-Holland en de provincie Utrecht scoren slecht.

Is dat terecht?

Dat gevoel van onveiligheid is niet altijd terecht. Hoewel vrouwen zich minder veilig voelen, zijn mannen juist vaker slachtoffer geweest van een misdrijf, zoals geweld, diefstal of vandalisme. Ook als je naar de provincies kijkt, klopt het gevoel niet altijd met de werkelijkheid. Inwoners van Noord- en Zuid-Holland maakten het vaakst een delict mee, inwoners van Zeeland en Overijssel juist het minst.

Jongeren zijn wel vaker de klos dan ouderen: 15- tot 25-jarigen hadden twee keer zoveel kans om een delict mee te maken dan 65-plussers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe crimineel is jouw woonplaats? Check het hier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore