Geschoten vanuit taxi

Doodgeschoten tbs'er gebruikte mogelijk nepwapen

02 maart 2020 16:45 Aangepast: 02 maart 2020 16:46
Politieagenten bij Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden, waar twee tbs'ers zijn ontsnapt. Beeld © ANP

Er wordt steeds meer duidelijk over de tbs'er die gisteravond na een vuurgevecht met de politie om het leven kwam. Het blijkt te gaan om een 37-jarige man, die tijdens zijn ontsnapping mogelijk met knalpatronen schoot.

Gisteravond ging het goed mis in de tbs-kliniek de Kijvelanden in Rotterdam: twee patiënten wisten na gijzeling van een medewerker te ontsnappen en stapten in een taxi die klaarstond. Inmiddels is duidelijk dat het gaat om een 37-jarige man uit Delfzijl en een 52-jarige Rotterdammer. De taxichauffeur is verhoord door de politie over eventuele betrokkenheid bij de ontsnapping, maar hij is geen verdachte meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie schiet tbs'er dood na ontsnapping

Tijdens de vluchtpoging is geschoten vanuit de taxi. Hier loopt nog een onderzoek naar, maar volgens het OM lijkt het er op dat er is geschoten met knalpatronen. Dit zijn patronen die vooral gebruikt worden in alarmpistolen. Ze geven een knal die niet te onderscheiden is van een echt pistoolschot.

De politie achtervolgde het duo over de A15 en wist de auto ter hoogte van Kesteren te stoppen. Daar renden de twee mannen naar een nabijgelegen bedrijventerrein, waar een vuurgevecht ontstond met de politie en de 37-jarige man om het leven kwam. Het is nog niet duidelijk of de tbs'ers hier wel met echte kogels schoten.

Verder onderzoek

De 52-jarige Rotterdammer kon vervolgens worden aangehouden. Hij zit voorlopig vast, terwijl de politie onderzoek doet naar zijn rol bij de ontsnapping.

Intussen loopt er ook een onderzoek van de Rijksrecherche naar het handelen van de politie. Dit is gebruikelijk in situaties waarin agenten iemand hebben neergeschoten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore