Blaastest

Elektronische neus kan voorlopers van slokdarmkanker ruiken

02 maart 2020 16:30 Aangepast: 02 maart 2020 19:35

Slokdarmkanker wordt vaak pas in een vergevorderd stadium vastgesteld, waardoor de behandeling moeilijk en duur is. Met een draagbare, elektronische neus is dit verleden tijd, zeggen onderzoekers. Deze e-Nose kan namelijk voorlopers van slokdarmkanker ruiken.

De e-Nose meet de uitgeademde lucht van een patiënt, het is vergelijkbaar met een blaastest. Iemand ademt vijf minuten in een grijs kastje, de e-Nose. Dit kastje is aangesloten op een computer en die meet de uitgeademde deeltjes, zogenoemde 'vluchtige organische verbindingen'.

Het idee is dat veranderingen in het lichaam leiden tot een andere mix van die verbindingen. Op deze manier zouden artsen in adem bijvoorbeeld ontstekingen, maar ook afwijkende activiteiten in de cellen kunnen meten.

Onderzoek

Onderzoekers van het Radboudumc, het Bernhoven Ziekenhuis in Uden en het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis namen de proef op de som en onderzochten 402 patiënten met de elektronische neus.

Van deze patiënten hadden 129 mensen een voorloper van slokdarmkanker, een zogenoemde 'Barrett slokdarm', en 141 mensen hadden last van reflux, waarbij maagzuur in de slokdarm stroomt. 132 van de onderzochten hadden geen klachten en deden mee als controlegroep. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot onderzoek naar voorspelling hartstoornis met Apple Watch

De drie verschillende groepen hadden ieder een ander resultaat en dat is volgens de onderzoekers positief: de elektronische neus doet haar werk.

Bij 91 van de 100 mensen uit de eerste groep spoorde de e-Nose een Barrett slokdarm op. Deze cijfers zijn te vergelijken met resultaten van borstkanker- en darmkankeronderzoeken. 

Vervelend en duur

Op dit moment wordt de voorganger van slokdarmkanker nog onderzocht met een endoscopie. Hierbij wordt de slokdarm bekeken met behulp van een camera in een slangetje.

De afwijkende cellen van een Barrett slokdarm zijn namelijk goed te herkennen: in plaats van gezonde, witte cellen, ziet de arts roze, afwijkende cellen. Uiteindelijk ontwikkelt minder dan 5 procent van de mensen met een Barrett slokdarm ook daadwerkelijk slokdarmkanker.

Het onderzoek gaat nog verder, maar de onderzoekers geven aan dat de methode interessant wordt voor huisartsen, vanwege de gebruiksvriendelijkheid en lage kosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf stellingen over zonnen: zo verklein je de kans op huidkanker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van