Corona-kramp

Corona en het ov: ieder hoestje in trein en bus is opeens verdacht

02 maart 2020 17:08 Aangepast: 06 maart 2020 15:03
Het advies voor ov-reizigers: was regelmatig de handen, hoest en nies in de binnenkant van de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Beeld © ANP

De corona-angst lijkt toe te slaan onder reizigers in het openbaar vervoer, blijkt uit de vele berichten op sociale media. Mensen zitten daar natuurlijk dicht op elkaar. Moeten we de trein, de bus en de metro gaan mijden? Of schieten we nu te veel in een 'corona-kramp'?

Zit je dan, in een drukke trein, midden in de spits, met kriebel in de keel. Dat hoestje moet er toch uit. "Ik durf niet te hoesten in de trein want dan denkt iedereen dat ik corona heb", twitterde iemand vanochtend.

Na iedere ochtend- en avondspits is corona een terugkerend thema op sociale media. De angst zit er bij sommige mensen goed in. "Zo ... in de trein Corona Express genaamd", schrijft Jan Post. "Zo komt virus door het land..."

Klein hoestje kan genoeg zijn

Is dat zo? Is het openbaar vervoer inderdaad een belangrijke verspreider van dit virus? "Mensen zitten dicht op elkaar en natuurlijk ook nog eens tegenover elkaar", zegt viroloog Ab Osterhaus. Inderdaad, zegt hij, in het ov kan zo'n virus zich makkelijk verspreiden – net als alle andere virussen. Een klein hoestje in je gezicht kan genoeg zijn.

Maar, Osterhaus zegt er wel bij: nu nog niet. Wie bang is om het coronavirus op te lopen, kan voorlopig nog gewoon de bus, trein of de tram pakken. "Als het een epidemie wordt, dan wordt het advies aan kwetsbare en oude mensen om plekken te mijden waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals het ov. Zo'n advies is nu nog niet nodig."

Vasthouden in de tram

Om een inschatting te maken hoe het coronavirus zich verspreidt, wordt gekeken naar andere virussen, zoals influenza, dat verantwoordelijk is voor de griep. Volgens viroloog Osterhaus gaat die verspreiding meestal sneller op plekken waar veel mensen samenkomen. Vooral in vliegtuigen kunnen virussen veel mensen ziek maken door de luchtcirculatie.

Sommige mensen zijn zó bang voor een besmetting, dat ze zich nauwelijks vast durven houden in de tram. Dat zou inderdaad kunnen: als iemand met een virus onder de leden toevallig net daarvoor in z'n hand heeft gehoest en zo'n handgreep heeft aangeraakt.

Die periode daartussen moet wel kort zijn: het virus verspreidt zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kan het virus niet zo lang overleven. Osterhaus: "Het advies is: blijf met je handen weg bij je mond, neus en ogen. En was nadat je in het ov bent geweest je handen."

Influenza

Nog zo'n tweet, vanochtend: "Aan mensen die momenteel hoesten en niezen in een drukke trein, doe jezelf en ons een lol en blijf thuis", gevolgd door een hashtag 'corona'. Een overdreven reactie? Volgens Osterhaus is de kans vele malen groter dat die kuchende en niezende reizigers besmet zijn met een verkoudheidsvirus of dat andere nare virus: influenza.

'Ik hoor niemand over de griep'

Want laten we het nog even hebben over dat griepvirus. "Als je het allemaal in perspectief zet, en je wil het coronavirus serieus nemen, neem dan ook influenza serieus", zegt de viroloog. "Als je ziet hoe ontzettend bagatelliserend er altijd wordt gedaan over de griep... Elk jaar gaan daar in de wereld 300.000 tot 500.000 mensen aan dood. Op dit moment is de kans verschrikkelijk veel groter dat je dood gaat aan de griep, daar hoor ik niemand over."

Het mijden van het openbaar vervoer is wat de viroloog betreft dan ook onnodig. "Dat doen we zelfs niet bij een griepepidemie. Als je je normaal geen zorgen maakt om de griep en je jezelf niet laat vaccineren, dan zou je je over dit virus ook niet druk moeten maken."

Dat een hoop mensen zich wél druk maken, biedt dan wel weer mogelijkheden, zoals deze twitteraar concludeert: "Nu niezen in de trein is toch gewoon een extra zitplaats erbij voor m'n tas."

Zo vangen Nederlandse ziekenhuizen coronapatiënten op

De opvang van coronapatiënten gaat volgens strikt protocol.

Kan ik nog wel met het openbaar vervoer reizen?

"Ja, u kunt nog gewoon met het openbaar vervoer reizen. Neem bij reizen met het openbaar vervoer dezelfde maatregelen die u zou nemen als er bijvoorbeeld griep heerst: was regelmatig uw handen, hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog (in plaats van in uw handen) en gebruik papieren zakdoekjes."

Bron: Rijksoverheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore