Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Kun je iemand besmetten zonder zelf symptomen van het coronavirus te hebben?

In deze derde aflevering met jullie coronavragen: kun je iemand besmetten zonder dat je zelf symptomen hebt?

Carolien wil weten hoe het zit.

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een kleine rol te spelen, zegt het RIVM.

Update 26 maart

Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij of zij het virus verspreidt. 

Iemand die nog niet ziek is of nog niet hoest of niest, zal het virus niet verspreiden, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Maar niet iedereen ervaart de klachten als een symptoom. Dat kan verwarring veroorzaken.

Kun
Lees ook:
Kun je twee keer besmet raken en ziek worden van het coronavirus?

Maar volgens viroloog Ab Osterhaus kan het niet zomaar worden uitgesloten. "We weten het niet zeker, omdat er nog meer onderzoek moet worden gedaan. Maar er zijn zeker aanwijzingen dat de ziekte al besmettelijk kan zijn wanneer iemand nog geen of minimale symptomen vertoont. Bijvoorbeeld dat er verspreiding is geweest die niet goed te verklaren valt."

Dat is ook weer niet zo heel ongewoon overigens, maar het betekent wel dat de verspreiding van het virus veel moeilijker in te dammen valt. Bij treinstations en vliegvelden alleen de mensen met koorts tegenhouden bijvoorbeeld, zoals in het begin gebeurde, is dus niet genoeg om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. 

Hoesten of niezen

Het virus verspreidt zich voornamelijk van de één naar de ander door te hoesten of te niezen, zegt Osterhaus. Hoe zieker iemand is, hoe sneller het virus overdraagbaar is.

Wat
Lees ook:
Wat merk je als je het coronavirus hebt?

Door hoesten en niezen brengt de besmette persoon het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

Volgens Osterhaus is ook nog een tweede manier mogelijk: besmetting via een oppervlak. "Stel je hebt het virus, niest in je hand en raakt vervolgens bijvoorbeeld een deurklink aan. Als iemand anders die deurklink daarna vastpakt en vervolgens zijn hand in zijn mond stopt, kan diegene besmet raken."

Vragen

Samen met een aantal experts proberen we jullie vragen te beantwoorden. Via onderstaand formulier kun je je vraag stellen. Zie je geen formulier om een vraag in te sturen? Stel je vraag dan via onze Facebookpagina.

In onze app houden we je dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus en beantwoorden we een selectie van de vragen die binnenkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore