Traditionele criminaliteit

Bijna alles daalt: aantal slachtoffers, misdrijven en gevoel van onveiligheid

02 maart 2020 09:40 Aangepast: 02 maart 2020 11:20
Aanhouding in Eindhoven in 2018, archieffoto. Beeld © ANP

Het aantal Nederlanders dat zich onveilig voelt, is ook vorig jaar gezakt. Daarnaast zijn minder mensen slachtoffer geworden van een misdrijf en zijn de cijfers voor traditionele criminaliteit verder gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag presenteert.

Het slachtofferschap bij traditionele criminaliteit daalde tussen 2012 en 2019 met een derde. Vooral in het oosten en zuiden van Nederland was die daling sterk: 36 procent. In het westen en noorden was de daling 28 procent.

Tubbergen vs. Amsterdam

In Amsterdam registreerde de politie vorig jaar de meeste gevallen van diefstal, vernieling of geweld: 61.000. In de gemeente Tubbergen was dat cijfer met 135 gevallen het laagste.

Babykamer gehackt: zo voorkom je dat

Onze techjournalist Daniël Verlaan ontdekte een lek in een database, waardoor hij bij de wachtwoorden van 14.000 Nederlandse slimme camera's kwam.

Uit de cijfers van het CBS blijkt wel dat het aantal slachtoffers van cybercrime is gestegen. Sinds 2017 is er sprake van een toename van mensen die gehackt worden, van identiteitsfraude en van internetoplichting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders vaker slachtoffer van cybercrime

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore