Ga naar de inhoud
Veel werk

Flink duurder: 'Operatie 100 km/u kost Rijkswaterstaat 19 miljoen euro'

Deze maand gaat de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen omlaag naar 100 kilometer per uur. Het vervangen van alle 4000 verkeersborden langs de Nederlandse snelwegen en het aanpassen van alle software, kost Rijkswaterstaat naar verwachting 19 miljoen euro. Dat is veel meer dan eerst werd gedacht.

Eerder deze maand meldde Rijkswaterstaat namelijk nog dat die verandering het rijk 8 miljoen euro gaat kosten, maar inmiddels zegt de dienst tegen De Telegraaf dat de rekening waarschijnlijk 19 miljoen euro bedraagt.

Operatie
Lees ook:
Operatie 100 km/u kost 8 miljoen euro, uitstel bij slecht weer

Eerste inschattingen waren te laag

Rijkswaterstaat-woordvoerder Diederik Fleuren vertelt in de krant waarom het bedrag nu meer dan twee keer zo hoog wordt geraamd als vorige maand. De eerder gemelde 8 miljoen 'waren de eerste inschattingen van de kosten tot half maart'. Daarna moest er volgens Fleuren nog het nodige gebeuren.

"Zo worden er dan nog hectometerbordjes met snelheidsaanduiding geplaatst, draaiborden bij de spitsstroken aangepast, zijn er aanpassingen in de verkeerscentrales en komen er nog extra verkeersborden."

Hier maken ze de nieuwe verkeersborden

03:07
Terug naar 100 km/u: hier maken ze de nieuwe verkeersborden.

'Meer werk dan gedacht'

Volgens Fleuren zijn er dagelijks al 700 tot 800 mensen bezig met de verlaging van de maximumsnelheid. De operatie is volgens de woordvoerder 'meer werk dan gedacht'. Voor de duidelijkheid wordt snelheid straks overal op hetzelfde moment ingevoerd: vanaf maandag 16 maart gaan de nieuwe verkeersregels in.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom jij 100 wilt rijden op de snelweg (en waarom niet)

Ingrijpende maatregel

Het kabinet voert de ingrijpende maatregel in om de stikstofuitstoot te verlagen. Het verkeersbesluit is volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) 'noodzakelijk omdat op deze manier ruimte ontstaat voor bouw- en infraprojecten, alsmede voor verbetering van de natuur', zo schreef ze in een Kamerbrief.

Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider verkeer van de politie, vertelt in de krant dat er niet extra gehandhaafd zal worden als de maximumsnelheid straks lager is. "Wij kunnen onze capaciteit wel ergens anders gebruiken.'

Maximumsnelheid
Lees ook:
Maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur, behalve 's nachts