Chaos bij immigratiedienst

'IND moet mogelijk 70 miljoen aan dwangsommen aan asielzoekers betalen'

02 maart 2020 02:48 Aangepast: 02 maart 2020 02:54
Asielzoekers bij het asielzoekerscentrum in Weert. Beeld © ANP

De Nederlandse Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) is nog altijd te langzaam met de afhandeling van asielaanvragen. De problemen lopen inmiddels zo ver op, dat de dienst in 2020 mogelijk 70 miljoen euro aan schadevergoedingen en dwangsommen aan wachtende asielzoekers moet betalen.

Dat schrijft NRC op basis van eigen onderzoek een interne memo. Als de dienst inderdaad 70 miljoen euro aan asielzoekers moet betalen, is dat vier keer meer dan het bedrag dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol eerder voor dit jaar had begroot (17 miljoen euro).

Wachtende asielzoekers

De IND kampt al jaren met tekorten bij het verwerken van asielverzoeken. Toen twee jaar geleden bleek dat de dienst mogelijk een miljoen euro aan wachtende asielzoekers zou moeten betalen, vonden politici dat 'onbestaanbaar' en 'van de zotte'.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar IND: Geen opzet en patroon bij falen verblijfsvergunningen

Inmiddels is de chaos bij de dienst nog veel groter. In de interne memo zou staan dat de dwangsomverplichting 'met 1 miljoen euro per week oploopt'.

Zes maanden de tijd

De IND heeft zes maanden de tijd om een asielaanvraag te beoordelen. Als er binnen die periode geen sluitend antwoord komt, heeft een asielzoeker recht op een schadevergoeding. De dwangsom kan per persoon oplopen tot 15.000 euro. Vluchtelingenwerk Nederland en asieladvocaten helpen migranten bij het aanvragen van de schadevergoeding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevallen als Howick en Lili uitzondering: meeste afgewezen asielzoekers vertrekken binnen drie jaar

Personeelstekorten

Hoewel er vorig jaar volgens NRC minder asielaanvragen (29.435) waren dan 2018 (30.380), weten steeds meer asielzoekers de weg naar een schadevergoeding te vinden. Volgens de krant kan de IND de wachtlijsten niet snel genoeg wegwerken vanwege personeelstekorten en haperende computersystemen.

Noodmaatregelen

Ondanks pogingen van de dienst om meer personeel aan te nemen en efficiënter te werken, worden de wettelijke termijnen voor het in behandeling nemen van asielaanvragen voortdurend overschreden. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol zegt daarom dat ze noodmaatregelen gaat nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overbelast COA zoekt gymzalen en evenementenhallen voor asielzoekers

Mogelijk wil de staatssecretaris de asielwet aanpassen of (tijdelijk) stoppen met het uitbetalen van dwangsommen. Experts vrezen echter dat het lang kan duren voordat die maatregelen uitvoerbaar zijn gemaakt.

'Ongelukkige maatregelen'

Een adviseur schreef twee weken geleden aan de staatssecretaris dat alle noodmaatregelen 'ongelukkig zijn'. De adviseur vreest ook dat er door de maatregelen op financieel, maatschappelijk of politiek gebied onrust kan ontstaan.

Broekers-Knol gaat de Tweede Kamer deze week inlichten over hoe ze de problemen bij de IND onder controle wil krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore