Kliniek De Kijvelanden

Politie schiet tbs'er dood na ontsnapping

01 maart 2020 21:12 Aangepast: 02 maart 2020 07:49
Politieagenten bij de kliniek De Kijvelanden. Beeld © ANP

In de buurt van het Gelderse Ochten heeft de politie vanavond een ontsnapte tbs'er doodgeschoten. Een andere werd gearresteerd.

De twee mannen waren eerder op de dag, rond 16:30 uur, uit de kliniek De Kijvelanden ontsnapt nadat ze een medewerker met een vuurwapen en een mes hadden bedreigd. Bij de gijzeling is de betrokken medewerker licht gewond geraakt. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie Rotterdam. 

Taxi

Eenmaal buiten de kliniek heeft het duo een taxibus staande gehouden, is ingestapt en gevlucht. Daarin werd de medewerker van de kliniek niet meegenomen. De politie zette de achtervolging in over de A15. Ter hoogte van Kesteren werd de auto door de politie gestopt.

De twee mannen renden naar een nabijgelegen bedrijventerrein waar vervolgens een vuurgevecht ontstond met de politie. Eén van de twee, een 37-jarige man, overleed ter plekke. De andere man en ook de taxichauffeur zijn aangehouden.

'Onderste steen boven'

De taxichauffeur is maandagochtend weer vrijgelaten. "Uit onderzoek is gebleken dat hij er niks mee te maken heeft gehad. Er is een taxi besteld en hij kwam daardoor in deze situatie terecht", aldus de woordvoerder.

De kliniek gaat zelf onderzoeken hoe de twee mannen aan een vuurwapen konden komen. Ook justitie zal daar onderzoek naar doen. "We gaan alle feiten op een rij zetten en willen de onderste steen boven hebben", aldus de OM-woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodsteken medewerker tbs-kliniek was gevolg van te hoge werkdruk

'Geschokt'

Kliniek De Kijvelanden valt onder de gemeente Albrandswaard. De burgemeester van die gemeente, Jolanda de Witte, zegt in een reactie 'geschokt' te zijn. "Ik kan mij voorstellen dat dit een grote impact op onze inwoners heeft en dat zij erg geschrokken zijn", vertelt De Witte. 

"Ik wil tot de bodem uitgezocht hebben hoe dit heeft kunnen gebeuren. In de komende dagen ga ik hierover in gesprek met de kliniek, politie en het OM. Wij leven mee met de medewerkers van de kliniek."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore