Verwijzingen naar islam

Dit stond op het wapen dat Gökmen T. gebruikte bij de tramaanslag in Utrecht

01 maart 2020 19:55 Aangepast: 01 maart 2020 21:08
Opsporingsfoto Gökmen T. Beeld © Politie

Op het wapen dat bij de tramaanslag in Utrecht is gebruikt, schreef verdachte Gökmen T. verwijzingen naar de islam, de sharia en Allah. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Morgen start de inhoudelijke behandeling van het strafproces rond de aanslag.

Gökmen T. wordt ervan verdacht op 18 maart vorig jaar vier mensen in een tram in Utrecht te hebben doodgeschoten. Bij die aanslag gebruikte T. een vuurwapen met een demper.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte al snel bekend dat er een tekst op het wapen geschreven stond. Maar wat die tekst precies was, werd nooit duidelijk. 

'Jullie maken mensen dood'

RTL Nieuws heeft nu uit betrouwbare bronnen vernomen dat die tekst als volgt luidt:

“Wie Sharia volgt, gaat naar paradijs. Wie democratie volgt gaat naar hel.

Jullie maken mensen dood die moslim zijn. En Allah laat mij jullie dood..."

Gökmen T. Gökmen T.

Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek laten doen naar het handschrift om te achterhalen of de teksten op de geluiddemper en op een briefje dat hij achterliet na de aanslag beide door Gökmen T. zijn geschreven. De resultaten van dat onderzoek zullen waarschijnlijk tijdens de rechtszaak worden besproken. Bronnen bevestigen nu al aan RTL Nieuws dat T. de teksten zelf heeft geschreven en dat het aangetroffen wapen ook daadwerkelijk het wapen is dat bij de aanslag is gebruikt.

Drie dagen eerder aanslag in Christchurch 

Bij een aanslag drie dagen eerder op een moskee in Nieuw-Zeeland had de schutter ook teksten op zijn wapens geschreven. Hij verwees daarmee onder meer naar overwinningen op Ottomaanse legers, maar liet via de teksten ook weten andere terroristen te steunen.

Op het wapen dat bij de aanslag in Christchurch is gebruikt, stonden ook teksten. Op het wapen dat bij de aanslag in Christchurch is gebruikt, stonden ook teksten.

De tekst die op het wapen van T. stond, is van groot belang in het onderzoek naar het motief van T., zegt hoogleraar sanctierecht Henny Sackers. "De tekst op de demper lijkt het terroristische oogmerk te versterken."

Samenleving angst aanjagen

Gökmen T. wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch motief. Bij terrorisme gaat het om misdaden die vanuit ideologische motieven worden gepleegd, zoals bijvoorbeeld religieuze motieven. Het doel is daarbij onder meer om een samenleving angst aan te jagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gökmen T. radicaliseerde in de gevangenis'

Hoogleraar Sackers: "De verdachte zegt via de tekst te handelen in opdracht van God. Hij formuleert het op een manier dat je denkt: 'deze man moet ik niet tegenkomen in een tram.' Dat jaagt angst aan in een samenleving. Dat is precies waar het bij terrorisme om gaat. Zolang hij die opdracht blijft voelen, is hij gewoon een gevaar voor de samenleving."

'Ik doe dit voor mijn geloof'

De tekst op de geluiddemper ligt in dezelfde lijn als het briefje dat eerder in de vluchtauto van Gökmen T. werd gevonden. Op dat briefje stond geschreven: "Ik doe dit voor mijn geloof. Jullie maken moslims dood en willen jullie ons geloof van ons afpakken, maar gaat niet lukken. Allah is groot."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM leest briefje voor dat Gökmen T. achterliet na aanslag Utrecht

De rechtbank heeft voor de inhoudelijke behandeling van het proces vier zittingsdagen uitgetrokken. De strafeis van het Openbaar Ministerie wordt donderdag verwacht. Bewijs is er volop. De schietpartij is vastgelegd door bewakingscamera's in de tram, er zijn veel getuigen gehoord en Gökmen T. heeft een bekentenis afgelegd. Daarin gaf hij aan dat hij de aanslag pleegde voor zijn geloof, uit woede over geweld tegen moslims en het bespotten van de islam.

T. heeft persoonlijkheidsstoornis

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum die hem onderzochten, hebben een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Hij zou zwakbegaafd zijn en verminderd toerekeningsvatbaar.

T. moet van de rechtbank verplicht aanwezig zijn bij de rechtszaak morgen, hij zal onder dwang naar de rechtbank in Utrecht worden gebracht. T. weigert nog altijd juridische bijstand van een advocaat. Daarop heeft de rechtbank hem advocaat André Seebregts toegewezen. Seebregts zegt dat hij geen reactie kan geven op de onthulling van de tekst op het wapen, omdat hij van T. geen instructies heeft gekregen over contacten met de media.  

Tim verloor zijn beste maatje door de aanslag: 'Waarom mijn opa?'

Opa Willem Hoveling was het vierde slachtoffer van de aanslag in en om de tram in Utrecht. Hij stierf na elf dagen in het ziekenhuis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore