Regen, regen, regen

Natste februari sinds 1946: 'Het was echt zeiknat'

29 februari 2020 17:27 Aangepast: 29 februari 2020 17:34
Archieffoto. Beeld © ANP

Er lijkt maar geen einde te komen aan de regen. Al dat water maakt deze maand de natste februari sinds 1946. Er viel bijna drie keer zoveel regen dan normaal gesproken in februari valt. En de komende tijd blijft het nog wel even wisselvallig.

Deze februari gaat de boeken in als de één na natste sinds 1901, zegt Buienradar-weerman Reinier van den Berg. "Alleen de februari van 1946 was natter."

Er viel deze maand maar liefst 160 millimeter. "Normaal valt er gemiddeld 58 millimeter. Er is dus deze maand drie keer zo veel gevallen."

Blijdschap en ergernis

Volgens meteoroloog Van den Berg is de regen zeer welkom voor de natuur in verband met de droogte waarmee we te maken hebben gehad. "Op veel plekken zijn de grondwaterstanden weer hersteld. Maar er zijn nog wel wat gevoelige plekken in het oosten waarbij de grondwaterstand nog altijd niet op het goede niveau is."

Boeren en tuinders zijn minder blij met het natte weer. Trekkers zakken weg op het land en akkers worden stuk gereden. "Boomkwekers willen hun bomen er deze periode uitscheppen om weer nieuwe bomen te planten. Die natheid is niet goed voor het land", zegt Van den Berg. 

Blijft het nat?

De komende week blijft het nog wisselvallig. "De wind raken we wel wat kwijt na het weekend. En het blijft nog wel wisselvallig maar het hele natte lijkt voorbij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze winter in top drie van warmste winters ooit, strandtenten worden al opgebouwd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore