Covid-19

Nieuwe besmettingen: vrouw en dochter coronapatiënt Loon op Zand ook ziek

29 februari 2020 16:21 Aangepast: 29 februari 2020 16:41
Het gezin met de coronabesmettingen komt uit Loon op Zand. Beeld © ANP

Bij de vrouw en de 23-jarige dochter van de 56-jarige man uit Loon op Zand is vandaag ook het coronavirus geconstateerd. De man was het eerste coronageval in Nederland. Inmiddels staat het aantal besmettingen op zes.

De RIVM bevestigt de positieve uitslagen op de test, één dag nadat de familieleden getest werden. Het andere kind uit het gezin, een jongen, heeft geen contact gehad met zijn familieleden en is daarom niet getest.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook partner en kind Amsterdamse coronapatiënt hebben virus

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings liet gisteren weten dat de vader van het gezin het goed maakte, en binnenkort weer naar huis mag. De man werd woensdagavond opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar een dag later werd vastgesteld dat hij besmet is. Momenteel verblijft hij nog in het ziekenhuis.

Carnaval

Voorafgaand aan zijn besmetting had de man carnaval gevierd. Volgens de burgemeester was hij toen nog niet ziek. Weterings: "In de dagen dat hij carnaval vierde, was hij niet besmettelijk."

Thuisquarantaine 

Iemand die (mogelijk) het coronavirus heeft wordt in isolatie gezet. Afhankelijk van de ernst blijft iemand thuis in quarantaine of wordt diegene in isolatie in het ziekenhuis behandeld. 

In thuisquarantaine staat iemand onder toezicht van het RIVM en de GGD en er geldt een duidelijke set regels: thuis blijven, geen bezoek binnenlaten - behalve de arts - en geen pakketjes aannemen. Alles om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Voor iemand met huisgenoten gelden er zelfs nog meer leefregels. Deze persoon moet minstens twee meter afstand bewaren van hun huisgenoten en een masker dragen in hun bijzijn. Samenwonende partners mogen niet knuffelen, zoenen, seks hebben en zelfs niet in hetzelfde bed slapen, tenzij de partner ook in een risicogebied is geweest. 

Een quarantaine duurt maximaal twee weken en ondertussen doet de GGD een contactonderzoek om te kijken of er meer mensen in isolatie moeten of getest moeten worden op het coronavirus.

De 6 belangrijkste vragen over het coronavirus

Bij elke nieuwe coronabesmetting start de GGD een contactonderzoek om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Hier zie je hoe zo'n onderzoek verloopt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore