Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Kun je twee keer besmet raken en ziek worden van het coronavirus?

Beeld © RTL Nieuws / ANP

De eerste besmettingen met het coronavirus in Nederland zijn een feit. Er zijn al veel vragen beantwoord, maar nog lang niet alle. In deze eerste aflevering met jullie coronavragen: kun je een tweede keer besmet raken en ziek worden van het virus?

Hans, Wesley, Astrid en Judith willen weten hoe het zit met resistentie.

In Zuid-Korea is een persoon voor de tweede keer besmet geraakt met het coronavirus, meldt het persbureau Yonhap News. Of diegene daar ook opnieuw ziek van is geworden, is nog onbekend.

Update 26 maart

Vanuit onder meer China zijn er meldingen gekomen van mensen die twee keer besmet zijn. Ook een Japanse vrouw raakte enkele weken na haar eerste besmetting voor de tweede keer besmet.

Volgens experts komt dat mogelijk doordat herstellende patiënten nog niet genoeg antilichamen hebben aangemaakt. En dus niet immuun zijn. Het zou ook nog kunnen dat bij sommigen de ziekte zich in twee fasen ontwikkelt. Mensen worden ziek, dan gaat het weer de goede kant op en dan worden ze weer ziek. Ze zijn dan maar een keer besmet, maar wel twee keer ziek.

Antistoffen

Volgens het RIVM is het nog maar de vraag of dat mogelijk is. "De algemene biologie onderschrijft dat je lichaam, als je ziek bent geweest door een virus, antistoffen tegen dat specifieke virus opbouwt", verklaart een voorlichter. Die antistoffen zijn een soort wapens van het afweersysteem, waarmee het virus een volgende keer effectief bestreden kan worden.

"Een tweede keer besmet raken kan altijd, maar ziek worden over het algemeen niet."

Terugkijken:
Lees ook
Terugkijken: hoe terecht zijn de zorgen over het coronavirus?

De ziekte Covid-19, veroorzaakt door het coronavirus, heeft veel overeenkomsten met ziektes zoals griep, verkoudheid en koorts. Met een beetje pech lig je in één jaar verschillende keren hoestend en met een hoge temperatuur op bed. Hoe kan dat? "Een griepje, zoals dat in de volksmond genoemd wordt, kan door allerlei verschillende virussen worden veroorzaakt. De antistoffen voor het ene virus werken namelijk niet voor het andere."

Het RIVM benadrukt daarom: het is aannemelijk dat je door het specifieke coronavirus niet twee keer ziek kan worden. "Maar we weten nog lang niet alles over dit virus. Garanties zijn niet te geven." 

Vragen

Samen met een aantal experts proberen we jullie vragen te beantwoorden. Via onderstaand formulier kun je je vraag stellen. Zie je geen formulier om een vraag in te sturen? Stel je vraag dan via onze Facebookpagina.

In onze app houden we je dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus en beantwoorden we een selectie van de vragen die binnenkomen.