Nederland

Schade in Brabant door extreme hagelbuien zeker 500 miljoen euro

28 juli 2016 07:54 Aangepast: 30 juli 2017 20:00
Schade in Heeze na extreme hagelbui op 23 juni 2016. Beeld © ANP

De hoos- en hagelbuien in Brabant van afgelopen juni hebben nog veel meer schade aangericht dan aanvankelijk gedacht. Verzekeraars denken dat de schade op minimaal 500 miljoen euro zal uitkomen, en dat is pas een eerste schatting.

Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen vernielden kassen, stallen en gewassen. Het bedrag wordt nu opgedeeld in particuliere en zakelijke schade. De schade aan bijvoorbeeld auto's, caravans en woonhuizen wordt nu geschat op 325 miljoen euro. Zeker 40 procent daarvan betreft schade aan woningen. 

Thumbnail

Agrarische bedrijven en dan met name de land- en akkerbouw zijn het hardst getroffen. Die schadepost wordt geschat op 175 miljoen euro, al gaat het dan alleen om verzekerde schade. Diverse bedrijven hebben een vrij sobere brand of stormpolis, die geen hagelschade dekt. Zij worden dan ook aangeraden om nog eens goed te kijken naar hun polis om in de toekomst niet weer tegen dit probleem aan te lopen. 

Het totale bedrag aan claims zal zeker nog oplopen, door de uitzonderlijke omvang zijn verzekeraars nog steeds bezig met de inventarisatie en afhandeling van claims. En omdat niet iedereen is verzekerd, zal de daadwerkelijke schade hoger uitkomen. 

'Een oorlogsgebied'

Delen van Brabant werden 23 juni volledig verrast door de enorme buien. Iets na negen uur 's avonds ging het los. "Het begon opeens heel hard te regenen. Het werd pikzwart. Daarna kwam de hagel. Zulke grote stenen. Als tennisballen zo groot", vertelde Ankie van Elderen uit Luyksgestel die avond.

"Toen ik de schade even later zag, schrok ik enorm. Mijn auto zat vol deuken. Het leek wel of iemand er met een honkbalknuppel op had geslagen. Het dorp lijkt hier wel een oorlogsgebied. Het is een groot deukenfestijn."

De schade in Someren vastgelegd vanuit de lucht:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore