Ga naar de inhoud
Ria van der Steen schrijft over het MH17-proces

Nabestaande Ria blogt over het MH17-proces: 'Ik wil het zién, hóren, vóelen'

Ria van der Steen houdt voor RTL Nieuws een blog bij over de MH17-zaak. "Terwijl ik dit typ, lopen de rillingen over mijn rug." Beeld © Marloes Bosch / RTL Nieuws

"Kom maar op, ik lust jullie rauw." Maandag begint het MH17-proces. Ria van der Steen, die haar vader en stiefmoeder bij de ramp verloor, volgt de zaak op de voet. Voor RTL Nieuws houdt ze een blog bij. Dit is de eerste in de serie.

Het is bijna zover! Ik heb al weken een vreemd onrustig gevoel in mijn lijf dat me doet denken aan de examenvrees die ik vroeger had. Nu 9 maart steeds dichterbij komt, neemt dat onrustige gevoel toe. Alleen hoef ik nu geen examen te doen, maar ga ik naar de eerste dag van misschien wel de belangrijkste rechtszaak die ik zelf ooit ga meemaken en die vele nabestaanden weer gewild of ongewild met hevige emoties terug zullen brengen naar 17 juli 2014.

Terwijl ik dit typ, lopen de rillingen over mijn rug. Het stilstaan bij die eerste afschuwelijke dag brengt me in één klap weer bij de paniek, angst en chaos van die middag. En wat gek dat er zoveel verschillende gevoelens samensmelten. Onrust, pijn, verdriet en toch ook vreugde, omdat nu eindelijk na 5 jaar wachten de rechtszaak van start gaat.

Zou het eindelijk zover komen dat ontkenning niet meer mogelijk is? Is het vechten tegen de ontkenning straks voorbij?

Ik wil er gewoon zijn. In tegenstelling tot sommige familieleden die het niet aankunnen.

Het nieuws dat één van de verdachten zich laat vertegenwoordigen door twee Nederlandse advocaten, stemde me enigszins ongerust. Wat zijn hun plannen, wat is hun tactiek? Gaan ze de boel vertragen? Komt er een onverwachte wending? Er spookt echt van alles door mijn hoofd.

Ik ga naar de advocaten luisteren, maar vooral ook kijken. Ik ben benieuwd naar hen, naar hun non-verbale communicatie. Hoe reageren zij op de omgeving en op wat er gezegd gaat worden? Realiseren zij de omvang zodra zij oog in oog staan met nabestaanden? Ik vraag me ook af of zij het droog kunnen houden op het moment dat alle namen van de slachtoffers worden genoemd op de eerste zittingsdag. Wat zou er in die advocaten omgaan?

Ik ben er dus maandag, op die eerste dag, de eerste dag waarop nabestaanden, advocaten, officieren van justitie, rechters en ook de media vol spanning in de rechtszaal of in een van de zalen daar omheen zullen zitten. Iedereen met eigen verwachtingen, spanning en gevoelens.

Ik weet niet goed wat ik zelf verwacht. De eerste zittingen zijn inventariserend maar daar wordt wel duidelijk wat de advocaten van de verdediging vinden van de beschuldigingen en wat de stand van zaken is van het onderzoek van het Openbaar Ministerie.

Ik wil er gewoon zijn. In tegenstelling tot sommige familieleden die het niet aankunnen. Dat heb ik gehoord van andere nabestaanden. Sommigen willen liever op een afstand meekijken en weg kunnen lopen als het te veel wordt. Ik dus niet! Ik wil het zién, hóren, vóelen. Soort van: kom maar op, ik lust jullie rauw. Wat het ook is!

Toch zit het verdriet maar vooral de boosheid me geregeld in de weg.

Ik denk dat die houding past bij de wijze van mijn verwerking. Misschien dat ik het zelfs wel nodig heb. Ik ben een (ogenschijnlijk) sterke vrouw, loop nergens voor weg en sta altijd in de actie-stand.

Dat heeft ook een keerzijde, ik weet het. Ik voel dat… nu, tijdens het typen over mijn gedachtes en gevoelens voor deze blog.

Het is namelijk goed om te weten dat ik toch echt wel weer geniet van het leven en plezier heb in mijn werk. Toch zit het verdriet maar vooral de boosheid vanwege de wijze waarop ik mijn lieve ouders ben verloren en de consequenties en nasleep tot op de dag van vandaag, me geregeld in de weg. Dat komt nu in alle hevigheid naar boven.

Ik laat het maar - even - binnen. Maandag ga ik weer in de actiestand.

Dit is waar de MH17-zaak over gaat

Maandag 9 maart begint de rechtszaak tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17, waardoor 298 mensen om het leven kwamen.

De oorzaak van de ramp werd eerder al onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die concludeerde dat het vliegtuig op 10 kilometer hoogte neergehaald is door een raket van het type Buk. 

Het Openbaar Ministerie vervolgt drie Russen en een Oekraïner voor het neerhalen van vlucht MH17. Ze worden verdacht van moord. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.

Naar verwachting zal geen van hen gehoor geven aan de oproep ter zitting te verschijnen. Poelatov laat zich vertegenwoordigen door twee Nederlandse advocaten. Het proces zal volgens de huidige planning tot ver in 2021 doorlopen.

In 3 minuten: hier gaat het MH17-proces over

03:03
Verslaggever Rik Konijnenbelt legt uit wat we de komende tijd kunnen verwachten.