Geen link met eerste

Tweede coronageval: vrouw in thuisisolatie in Diemen was ook in Italië

28 februari 2020 10:59 Aangepast: 28 februari 2020 14:16
Straatbeeld uit Diemen Beeld © ANP

Vannacht is een tweede patiënt in Nederland met het coronavirus gediagnosticeerd. Het gaat om een vrouw die in Diemen in thuisisolatie zit.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Kinderdagverblijf Amsterdam twee weken dicht door coronabesmetting

Met labonderzoek in het AmsterdamUMC werd de besmetting vastgesteld en het resultaat werd in het laboratorium van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bevestigd.

In Italië gweest

Hoewel ze ook in het Italiaanse Lombardije was, heeft de vrouw geen link met de eerste patiënt uit Loon op Zand,

Met corona besmette patiënten kunnen zowel thuis als in het ziekenhuis worden opgenomen, afhankelijk van hoe ziek de patiënt is en wat zijn thuissituatie is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus in Nederland: zo'n contactonderzoek, hoe werkt dat?

Deze personen ofwel 'contacten' worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest.

Identiteit niet bekend

De GGD brengt in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek.

Een woordvoerder van burgemeester Erik Boog van Diemen doet geen mededelingen over het besmettingsgeval en de identiteit van de besmette vrouw. "De communicatie loopt via de GGD en het RIVM", zegt hij.

Thuisquarantaine 

Iemand die (mogelijk) het coronavirus heeft wordt in isolatie gezet. Afhankelijk van de ernst blijft iemand thuis in quarantaine of wordt diegene in isolatie in het ziekenhuis behandeld. 

In thuisquarantaine staat iemand onder toezicht van het RIVM en de GGD en er geldt een duidelijke set regels: thuis blijven, geen bezoek binnenlaten - behalve de arts - en geen pakketjes aannemen. Alles om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Voor iemand met huisgenoten gelden er zelfs nog meer leefregels. Deze persoon moet minstens twee meter afstand bewaren van hun huisgenoten en een masker dragen in hun bijzijn. Samenwonende partners mogen niet knuffelen, zoenen, seks hebben en zelfs niet in hetzelfde bed slapen, tenzij de partner ook in een risicogebied is geweest. 

Een quarantaine duurt maximaal twee weken en ondertussen doet de GGD een contactonderzoek om te kijken of er meer mensen in isolatie moeten of getest moeten worden op het coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore