Bijna onmogelijk

Coronavirus in Nederland: zo'n contactonderzoek, hoe werkt dat?

28 februari 2020 09:53 Aangepast: 28 februari 2020 21:58
De man met de coronabesmetting komt uit Loon op Zand. Beeld © ANP

Meteen nadat bij een man in Brabant corona is geconstateerd, is de GGD begonnen met een onderzoek naar de contacten die de man heeft gehad. Door zo'n contactenonderzoek worden nieuwe patiënten makkelijker gevonden en kan verspreiding van de ziekte worden voorkomen.

Teamhoofd en arts infectieziekten van de GGD in Amsterdam Anja Schreijer legt het zo uit: "Alle mensen die contact hadden met de besmette persoon gaan we bellen en vragen hun gezondheid twee weken goed in de gaten te houden en zich te melden bij symptomen. Mocht er iemand besmet zijn, dan begint dat hele protocol opnieuw."

Carnaval gevierd

Volgens Schreijer is er bij de GGD's vooralsnog genoeg capaciteit om al het onderzoek uit te voeren. 

Wel is het bijna onmogelijk om alle personen met wie de man in aanraking was, te testen. Met hoeveel mensen de besmette man uit Loon op Zand contact had, is niet bekend. Wel weten we dat hij op een beurs in Italië was en hij zou carnaval hebben bezocht in Tilburg.

Het gaat om de eerste besmetting. Een Amsterdamse vrouw is de tweede persoon die besmet raakte. Ook bij haar is een contactenonderzoek in gang gezet.

Zo werkt een contactonderzoek

Bij elke nieuwe coronabesmetting start de GGD een contactonderzoek om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Hier zie je hoe zo'n onderzoek verloopt.

"We kunnen niet onbeperkt testen", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Daarom moeten we kijken welke personen het hoogste risico lopen. Dat zijn vooral mensen waar je echt dicht bij in de buurt bent geweest. Bijvoorbeeld partner of dates. Mocht een persoon positief getest worden dan moet deze direct in thuisquarantaine. Mocht deze persoon te ziek worden, dan naar het ziekenhuis."

Minister Bruins van Volksgezondheid benadrukte het belang van het contactonderzoek. "Dan heb je meer inzicht met wie deze man contact heeft gehad. Dan kun je vervolgmaatregelen bepalen."

Hoe werkt zo'n contactonderzoek?

  • Terwijl deze patiënt wordt geïsoleerd, onderzoeken de GGD's met wie hij contact heeft gehad, vooral op het moment dat hij al klachten had.
  • Deze mensen worden gecontroleerd op mogelijke ziekteverschijnselen. Iemand met een coronabesmetting infecteert gemiddeld 2,5 personen.
  • Als het erop lijkt dat een persoon corona heeft, wordt hij of zij getest door iemand die volledig beschermd is.
  • Als er corona wordt geconstateerd, wordt ook deze persoon geïsoleerd.
  • Ook van deze persoon wordt dan bekeken waar en met wie hij de afgelopen twee weken in contact heeft gehad.

Het belangrijkste onderdeel van het contactonderzoek is het checken op de symptomen.   

  • Bij het coronavirus en de gewone griep heb je dezelfde ziekteverschijnselen. Dat zijn: hoesten, kortademigheid of benauwdheid. Het verschil is dat je bij het coronavirus in een risicogebied moet zijn geweest. (China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of noordelijke delen van Italië) of in contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft.

    Het RIVM maakte dit filmpje waarin wordt uitgelegd hoe het contactonderzoek werkt.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog

Kinderdagverblijf Amsterdam twee weken dicht door coronabesmetting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore