Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
In drukke wijken

'Airbnb gaat registratie verhuurders controleren en overlast aanpakken'

28 februari 2020 03:32 Aangepast: 28 februari 2020 18:00
Toeristen op pad in Amsterdam. Beeld © ANP

Verhuursite Airbnb gaat verhuurders die zich niet hebben geregistreerd bij de gemeente weren van het platform. Ook wil de site er alles aan gaan doen om overlast in drukke wijken te bestrijden, bijvoorbeeld met een telefoonnummer voor buurtbewoners met klachten.

Dat vertelt Nathan Blecharczyk, mede-oprichter van Airbnb, in interviews met NRC en het FD.

Het verhuurplatform komt hiermee aan de wensen van veel Nederlandse gemeenten tegemoet. De vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag proberen al op allerlei manieren om de verhuur via Airbnb te bestrijden, maar slagen daar tot nu toe slecht in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airbnb-verhuur zonder vergunning is illegaal. En nu?

Nieuwe wet

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een nieuwe wet die verhuurders verplicht zich bij de gemeente te registeren. Nu is dat nog niet het geval en heeft de overheid er dus geen zicht op wie zijn huis beschikbaar stelt via Airbnb.

Zodra de nieuwe wet er is, zal Airbnb de controles gaan invoeren. Verhuurders zonder registratienummer worden automatisch van de website geweerd. Volgens NRC is de methode niet waterdicht, omdat gebruikers nog altijd een vals registratienummer kunnen doorgeven. In andere landen met een meldingsplicht, zoals Portugal, zou dat al op grote schaal gebeuren.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airbnb: vorig jaar 1,9 miljoen toeristen via ons in Nederland

'Rolkoffertjesterreur'

Blecharczyk belooft ook dat Airbnb meer gaat doen om overlast in drukke wijken tegen te gaan. Het platform denkt aan decibelmeters om geluidsoverlast te meten en wil een telefoonlijn openen voor buurtbewoners met klachten.

Volgens een onderzoek van de gemeente Amsterdam ervaart 80 procent van de bewoners in het centrum overlast door Airbnb-verhuur. Er wordt gesproken van 'rolkoffertjesterreur'.

1,9 miljoen toeristen

In 2018 hebben 1,9 miljoen toeristen via Airbnb een nachtje in Nederland geslapen. Bij elkaar hebben al die toeristen meer dan 1,1 miljard euro uitgegeven, liet Airbnb vorig jaar weten.

De gemiddelde woning op Airbnb in Nederland werd vorig jaar 33 nachten per jaar gebruikt. Alle verhuurders samen in Nederland verdienden 250 miljoen euro, schrijft Airbnb.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airbnb verbiedt feesten in verhuurde huizen na fatale schietpartij VS

Reactie Laurens Ivens, wethouder Wonen in Amsterdam

"Airbnb erkent eindelijk dat ze overlast veroorzaken. In vijf jaar tijd zijn ze in Amsterdam vier keer zo groot geworden en in de binnenstad ondervindt 80 procent van de mensen overlast van toeristische verhuur van woningen. Goed dat ze nu eindelijk ook wat willen doen om de rotste appels er tussenuit te halen.

Toch blijft het erg teleurstellend dat ze illegale verhuur van meer dan dertig nachten of aan meer dan vier personen niet willen voorkomen. Dat ze advertenties zonder registratienummer vrijwillig willen weren, als alle platforms dit doen, maakt overheden afhankelijk van deze platforms.

En ze laten nu juist zien dat ze met het handhaven van de regels niet zo betrouwbaar zijn. Daarom is het de hoogste tijd dat platforms en Airbnb zelf ook beboet kunnen worden bij het overtreden van regels."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore