Ga naar de inhoud
Eerste in Nederland

Patiënt in Tilburgs ziekenhuis besmet met coronavirus

(Archieffoto) Beeld © AFP

In het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ligt een man die is besmet met het nieuwe coronavirus. Hij werd gisteravond binnengebracht en ligt op een geïsoleerde afdeling.

Kinderdagverblijf
Volg ons liveblog:
Kinderdagverblijf Amsterdam twee weken dicht door coronabesmetting

Dat meldden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en minister Bruno Bruins van Medische Zorg vanavond. Het is de eerste keer dat in Nederland een besmettingsgeval is vastgesteld.

De besmette man is volgens het RIVM kort geleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest. In Italië zijn zeker 650 besmettingen gemeld en zeventien patiënten zijn overleden.

Over de identiteit van de patiënt in Tilburg is nog niets bekendgemaakt. De besmetting werd vastgesteld door onderzoek in het laboratorium van het ziekenhuis.

Carnaval

De GGD zoekt op dit moment uit met wie de man in contact is geweest. Zo wordt onder meer onderzocht of hij carnaval heeft gevierd. De kans dat hij andere mensen heeft besmet, kan dan een stuk groter zijn.

De mensen die contact hebben gehad met de man, hoeven niet allemaal in quarantaine, meldt het RIVM. Uit onderzoek moet blijken wie in quarantaine moeten.

Bedrijfsarts
Lees ook:
Bedrijfsarts over coronavirus: zorg voor vervangingspoule bij belangrijk werk

De gemeente Tilburg zegt in een reactie mee te leven met de patiënt en zijn familie. "We hebben alle vertrouwen in ETZ en de GGD. We staan in nauw contact met de betrokken instanties en houden een vinger aan de pols. We wegen van moment tot moment wat te doen."

Ook premier Mark Rutte wenst de besmette man via Twitter alle sterkte en beterschap. "Mijn grote waardering gaat uit naar de professionals, die hard werken om alles te doen wat nodig is. Het is van belang dat we hun adviezen blijven volgen."

Nieuwe besmettingen

Het RIVM blijft naar eigen zeggen alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe wanneer nieuwe besmettingen worden ontdekt. Patiënten worden geïsoleerd, vervolgens vindt contactonderzoek plaats en wordt de patiënt continu in de gaten gehouden.

Duitsland:
Lees ook:
Duitsland: 14 nieuwe besmettingen bij grens Nederland

Bruins maakte de eerste virusbesmetting in Nederland bekend tijdens de rechtstreekse tv-uitzending 'Het coronavirus: feiten en fabels' op NPO 1. De minister kreeg een briefje in zijn handen gedrukt dat hij meteen voorlas. Volgens de NOS zou de man "tegen de vijftig jaar" zijn.

De 6 belangrijkste vragen over het coronavirus

03:03
Wanneer is het coronavirus besmettelijk? En hoe voorkomt Nederland dat er net zoals in Italië een uitbraak komt?