Stijging

Vorig jaar 69 doden door bedrijfsongeval, duizenden gewonden

27 februari 2020 18:46 Aangepast: 27 februari 2020 19:07
Relatief veel ongelukken gebeuren in de bouw. Beeld © ANP

Het aantal bedrijfsongevallen in Nederland is opnieuw toegenomen. Vorig jaar waren er 4.474 meldingen, waarbij 69 mensen het ongeluk niet overleefden. Jongeren tussen de 15 en 24 jaar zijn relatief het vaakst slachtoffer.

Gisteren overleed nog een 15-jarige jongen uit Dodewaard in een bedrijfshal in zijn woonplaats. Volgens de eerste onderzoeken lijkt de jongen betrokken bij een ongeluk met een heftruck en een zogenoemde reachtruck.

Stijging

Het aantal bedrijfsongevallen neemt de afgelopen jaren toe. Vorig jaar kwamen er 4.474 meldingen van ongevallen binnen. In 2018 waren dat nog 4.368 meldingen. In 2017 was dat aantal nog lager. Dat heeft de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie) bekendgemaakt.

In 2019 overleden 69 mensen als gevolg van een ongeval tijdens het werk. Het jaar daarvoor waren dat er 71 en in 2017 54.

In de bouw

De meeste bedrijfsongevallen vonden plaats in de bouw. Daarnaast vielen veel slachtoffers in de agrarische sector en de sectoren industrie, opslag en vervoer. Jongeren tussen de 15 en 24 jaar zijn relatief het vaakst betrokken bij een bedrijfsongeval, net als werknemers boven de 55 jaar.

Tussen 2015 en 2019 gebeurden de meeste ongelukken bij bedrijven die minder dan tien mensen in dienst hebben.

De man van Karien kwam om bij een bedrijfsongeval

De man van Karien van der Loo kwam ook om bij een bedrijfsongeval. Man Toon werkte bij het bedrijf Xycarb Ceramics. Bij de controle van een reactorvat ademde hij een giftig gas in. Een dag later overleed hij.

Meer voorlichting

"Vorig jaar overleed er vaker dan eenmaal per week iemand door een ongeluk op het werk", zegt Marc Kuipers, inspecteur-generaal bij de inspectie. "Duizenden anderen raakten gewond of hielden ernstig letsel over. We blijven erop hameren dat veiligheid van levensbelang is."

Het begint met betere bewustwording in bedrijven, zegt hij. "Zet op een rij waar de gevaren op de werkvloer zijn en pak die aan. Zo kunnen ongevallen voorkomen worden."

De Inspectie SZW zegt dit jaar vol in te zetten op meer voorlichting én handhaving.

Karien verloor haar man

De man van Karien van der Loo kwam ook om bij een bedrijfsongeval. RTL Nieuws sprak haar onlangs. Haar echtgenoot Toon werkte bij het bedrijf Xycarb Ceramics. Bij de controle van een reactorvat ademde hij een giftig gas in. Een dag later overleed hij.

Sindsdien heeft Karien een missie: zo'n drama mag nooit meer gebeuren. Samen met het bedrijf waar haar man werkte, ging ze aan de slag om te kijken hoe het daar veiliger kon. Lees haar verhaal hier terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee doden bij bedrijfsongeval in Leeuwarden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore