Ga naar de inhoud
Geen killervirus

Viroloog relativeert: we hebben weinig van coronavirus te duchten

Beeld © ANP

Het nieuwe coronavirus heeft een gevaarlijk imago ontwikkeld, maar in werkelijkheid valt het allemaal wel mee. Dat zegt hoogleraar virologie Eric Snijder. "Ik vergelijk het weleens met een echt 'killervirus' als ebola. De kans dat je dat overleeft, is relatief klein. Bij het coronavirus is het omgekeerde aan de hand."

80 procent van de mensen die besmet raakt met het coronavirus, ontwikkelt slechts milde ziekteverschijnselen. 20 procent wordt ernstiger ziek en een nog veel kleiner deel komt te overlijden.

Immuniteitsprobleem

Daarbij gaat het vooral om ouderen of mensen met een immuniteitsprobleem, diabetici of patiënten met hart- en vaatziekten. Gezonde mensen hebben gemiddeld niet veel te duchten van het coronavirus.

"Of het nou 0,1 procent, 1 procent of 1,2 procent zal blijken te zijn, het sterftecijfer valt wel mee", zegt Snijder. "In orde van grootte valt het nieuwe coronavirus nog het best te vergelijken met de klassieke griep."

Op de rem trappen

Maar nu de toon eenmaal gezet is, zegt de hoogleraar, lijkt het nogal moeilijk om terug te keren naar de vraag: is het allemaal wel zo ernstig? "De balans moet worden bewaakt tussen de maatschappelijke en economische impact van maatregelen en het daadwerkelijke risico van de ziekte. De media hebben daar een belangrijke rol in, maar ook deskundigen zouden wel wat vaker op de rem kunnen trappen."

Corona
Lees ook:
Corona (57) is er klaar mee: 'Mijn naam is besmet'

Geen paniek zaaien: dat is ook wat de directeur van het Italiaanse RIVM adviseert tegenover de Italiaanse krant La Repubblica. In een interview maant Maria Rita Gismondo tot kalmte. "Beelden van uitgestorven straten en ambulances met gillende sirenes zorgen voor onnodige paniek. De hoeveelheid maatregelen tegen het virus lijkt overdreven. Het lijkt soms wel alsof we in oorlog zijn, maar daar is geen sprake van."

Handen wassen

Wél belangrijk tegen verspreiding van het virus, zegt ze, is handen wassen. Zo moeilijk is dat niet. "De kraan is vlak bij het toilet."

Gismondo verwacht dat het snel gedaan is met het coronavirus. Mogelijk neemt het probleem over een paar maanden in elk geval tijdelijk af, zegt Snijder. "De kans dat het dan minder wordt, is realistisch. Dat zien we ook bij andere virussen. Maar een terugkeer in de volgende winter is niet uit te sluiten. Maar dan zijn misschien de eerste vaccins beschikbaar om het probleem verder in te dammen."

De 6 belangrijkste vragen over het coronavirus

03:03
In deze video geeft het RIVM antwoord op zes van de meest prangende vragen over het coronavirus.