Makkelijk maaltje

Meeuwen willen altijd jouw eten, onderzoekers weten nu waarom

27 februari 2020 15:33 Aangepast: 27 februari 2020 16:45
Meeuwen stelen bewust eten dat mensen vast hebben gehouden. Beeld © ANP

Het zijn lastpakken op het strand en in de stad: meeuwen. De vogel sluipt naar je toe en steelt vliegensvlug het eten van je bord of zelfs uit je handen. Waarom? Omdat ze zagen dat jij dat eten net vasthield.

In een onderzoek van de Universiteit van Exeter, dat gisteren is gepubliceerd, namen ze de proef op de som. Onderzoekers vulden twee emmers met koekjes. Deze werden voor een meeuw neergezet.

Koekjes

De koekjes in de ene emmer hielden de onderzoekers 20 seconden vast en van de koekjes in de andere emmer bleven ze af. Wat blijkt? 4 op de 5 meeuwen koos zonder twijfel de koekjes die door de onderzoekers waren aangeraakt.

Om te checken of meeuwen niet alleen iets kiezen omdat mensen het vast hadden gehouden, voerden de onderzoekers het experiment ook uit met sponsen in dezelfde kleur en vorm als de koekjes. Hier sloegen de meeste vogels niet op aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meeuwenverschrikker verjaagt voor 100 duizend euro meeuwen uit Vlissingen

Dit bevestigt het vermoeden van de onderzoekers: mensen spelen een belangrijke rol in de manier waarop meeuwen voedsel vinden. Daarom focussen ze op het eten dat mensen vasthouden. 

Dit zou volgens de onderzoekers verklaren waarom meer meeuwen naar steden trekken. In gebieden met veel mensen kunnen meeuwen namelijk makkelijk een maaltjes scoren. 

Staredown

Gelukkig kwam de universiteit vorig jaar al met een oplossing voor meeuwen die eten stelen: kijk de vogel diep in de ogen. De meeste meeuwen die worden aangestaard vliegen weg of twijfelen langer voordat ze je eten stelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore