Marengo

Inhoudelijke behandeling zaak-Ridouan Taghi pas volgend jaar

27 februari 2020 13:02 Aangepast: 27 februari 2020 13:16
Zo ziet Ridouan Taghi er op dit moment uit. Beeld © Nieuwsuur

Het liquidatieproces Marengo rond Ridouan Taghi zal niet eerder dan begin volgend jaar inhoudelijk behandeld worden. "Aanvankelijk dachten we dat eind dit jaar wel zou kunnen, maar dat lijkt iets te optimistisch", verklaarde het Openbaar Ministerie vanochtend tijdens een zogenoemde pro-formazitting.

Het OM doet momenteel nog onderzoek naar meer recente feiten waar Taghi mogelijk bij betrokken is, zoals bijvoorbeeld de moord op advocaat Derk Wiersum die kroongetuige Nabil B. bijstond. Waarschijnlijk zal dit geen deel uit gaan maken van Marengo, maar een nieuw proces worden. Het OM kan nog niet inschatten wanneer deze onderzoeken klaar zijn.

Zeventien verdachten

Marengo draait om een reeks liquidaties en pogingen daartoe in de onderwereld. Naast hoofdverdachte Taghi, zijn er nog zestien verdachten.

Schets van de verdachten in het liquidatieproces Marengo. Schets van de verdachten in het liquidatieproces Marengo.

In de zaak heeft kroongetuige Nabil B. tientallen belastende verklaringen over Taghi en andere verdachten afgelegd. In ruil daarvoor heeft het OM hem een gehalveerde strafeis toegezegd. B. (32) wordt verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties en bij twee pogingen daartoe. Hij kan wat het OM betreft voor deze feiten een straf van 12 jaar (in plaats van 24) tegemoet zien.

Discussie

Tijdens verhoor van B. is discussie ontstaan waarover hij wel en niet moet verklaren. Het OM wil dat de rechtbank daar een beslissing over neemt. B. is namelijk niet alleen getuige, maar ook verdachte. In die hoedanigheid heeft hij het recht om te zwijgen, omdat een verdachte niet hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Een getuige kan zich beroepen op het zogeheten verschoningsrecht. Dat dient onder meer om een getuige niet te dwingen naasten te belasten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten kroongetuige 'zo lang mogelijk' anoniem, spreken via stemvervormer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore