Marengo

Advocaten kroongetuige 'zo lang mogelijk' anoniem, spreken via stemvervormer

27 februari 2020 10:40 Aangepast: 27 februari 2020 11:43
Zwaarbewapende agenten bij de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Beeld © ANP

De nieuwe advocaten van kroongetuige Nabil B. zullen hem 'zo lang als mogelijk' anoniem bijstaan tijdens het liquidatieproces Marengo. Zij zitten op een andere locatie dan de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp en spreken via een stemvervormer. Vanochtend is een inleidende zitting in het omvangrijke proces.

De identiteit van de advocaten van B. is ook niet bekend bij de rechtbank en andere advocaten. Dat is een unicum in de Nederlandse rechtspraak. Nog niet eerder traden advocaten anoniem op in een openbaar proces.

Schokkende moord

Volgens de rechtbank Amsterdam is dat nodig 'gezien de risico's'. De toenmalige advocaat van kroongetuige B., Derk Wiersum, werd afgelopen september op straat doodgeschoten. Door deze schokkende moord is het proces met nog meer veiligheidsmaatregelen omgeven. De rechters bekijken per zitting hoe de rol van de advocaten eruit gaat zien. 

Strafeis gehalveerd

Kroongetuige Nabil B. heeft tientallen verklaringen over Taghi en andere verdachten afgelegd. In ruil daarvoor heeft het OM hem een gehalveerde strafeis toegezegd.

B. (32) wordt vervolgd voor zijn betrokkenheid bij twee liquidaties en bij twee pogingen daartoe. Hij kan wat het OM betreft voor deze feiten een straf van 12 jaar (in plaats van 24) tegemoet zien.

Sinds 17 januari is B. tien keer gehoord bij de rechter-commissaris. Advocaten van de Marengo-verdachten kregen daarbij de gelegenheid hem aan de tand te voelen. In totaal heeft B. over twaalf moorden verklaard. 

Vijf liquidaties

Hoofdverdachte in Marengo is de onlangs gearresteerde Ridouan Taghi. Vandaag en morgen wordt onder meer de voortgang van het onderzoek in de zaak tegen de groep van zestien verdachten besproken. Het Openbaar Ministerie houdt hen verantwoordelijk voor onder meer vijf liquidaties.

De zaak tegen Taghi wordt volgende week vrijdag voor het eerst op een openbare zitting besproken, apart van de rest. Hij is niet van plan in de rechtszaal te verschijnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore