12-18 jaar

NS wil meer jongeren in de trein en komt met goedkope tickets

27 februari 2020 07:43 Aangepast: 27 februari 2020 09:22
Beeld © Anne Verstappen

De NS wil meer jonge mensen in de trein en daarom worden treinreizen voor jongeren tussen twaalf en achttien jaar een stuk goedkoper. 

In de zomer komen twee nieuwe jongerenkaarten op de markt. Met de Jongerendagkaart kan iemand de hele dag buiten de spits onbeperkt treinreizen voor 7,50 euro.

Daarnaast komt er een nieuw Jongeren Weekendabonnement voor 15 euro. De jeugd zou hiermee vaak 50 tot 60 procent goedkoper uit zijn, meldt de NS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Treinreizigers zijn actiever en minder dik dan automobilisten

De trein moet voor een nieuwe generatie een 'logische keuze' worden, zegt Tjalling Smit van de NS. Hij noemt het 'zonde' dat jongeren die naar familie, een concert of sportwedstrijd gaan, vaak met de auto worden gebracht.

Evaluatie na half jaar

"Jongeren kunnen straks betaalbaar en zelfstandig op pad, de ouders hoeven niet meer hun auto te pakken en het is nog duurzaam ook."

De NS bekijkt na een half jaar hoe populair de nieuwe jongerentickets zijn. Als dat tegenvalt, gaat het bedrijf kijken naar andere maatregelen om meer jongeren de trein in te krijgen.

"Trein kan korte vluchten binnen Europa vervangen"

We vliegen steeds meer, maar de uitstoot van stikstof moet minder. Hoe lossen we dit op?

Succes tienertoer

Reizigersorganisatie Rover juicht de nieuwe jongerentickets toe. "Hiermee komt NS tegemoet aan het verzoek van Rover en de andere consumentenorganisaties om met aantrekkelijke en voordelige jongerenproducten te komen die het succes van de voormalige tienertoer kunnen evenaren", aldus Rover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met de trein op vakantie: dit zijn de mooiste trajecten in Europa

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore