Iedere woning, elke verdieping

Kabinet wil rookmelder verplichten: 'Ze redden levens'

27 februari 2020 04:51 Aangepast: 27 februari 2020 15:15
Een rookmelder wordt geïnstalleerd. Beeld © Getty Images

Als het aan minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken ligt heeft elk huis in Nederland straks op elke verdieping een rookmelder. Om het te realiseren wil hij het bouwbesluit aanpassen: het plan moet vanaf 1 juli 2022 in werking treden.

Rookmelders zijn nu nog alleen verplicht in huizen die na 2003 gebouwd zijn. Volgens Knops moet dat veranderen en moet elke woning erover gaan beschikken. "De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook", zegt Knops in het AD. "Rookmelders redden levens."

Cijfers TNO

Uit onderzoek van het TNO blijkt dat er dertien levens per jaar gered kunnen worden als de rookmelder verplicht wordt. Tussen 2008 en 2017 kwamen er jaarlijks gemiddeld 31 mensen door een woningbrand om het leven. 

Als het plan ervan komt, moeten er naar schatting 7,3 tot 10,6 miljoen nieuwe rookmelders geïnstalleerd worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brandweerhelden Kim en Viktor maken 'hete' video's voor Valentijnsdag

De kosten voor een rookmelder zijn ongeveer 30 euro. Verhuurders en huiseigenaren zullen ervoor op moeten draaien. De totale kosten onder de bevolking van Nederland zal oplopen tot 400 miljoen. 

'Nut is onbetwist'

De datum voor ingang van de verplichting, 1 juli 2022, is gekozen zodat niet iedereen op hetzelfde moment een rookmelder gaat aanschaffen en er een tekort ontstaat. Het plan kan zo geleidelijk in de praktijk worden gebracht. 

Brandweerexpert Elie van Strien is blij met het voornemen van Knops. "Het nut en de noodzaak van rookmelders is onbetwist", zegt zij. "Iedereen heeft wel in de gaten dat die apparaten het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Toch zien we dat lang niet elke huiseigenaar of verhuurder een rookmelder ophangt als het op vrijwillige basis is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zorgen in Tweede Kamer over brandveiligheid van flats

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van