Brabant aanvoerder

'Politie ontdekt meer drugslabs, vooral in Oost-Nederland'

27 februari 2020 04:15
Archieffoto. Beeld © ANP

De politie heeft vorig jaar veel meer druglabs ontdekt dan in de jaren ervoor. Vooral in Oost-Nederland neemt het aantal toe. Brabant is aanvoerder als het gaat om de hoeveelheid 'pillenfabrieken'.

In 2019 werden er 90 drugslabs ontdekt, terwijl dat er vier jaar eerder nog 59 waren. De cijfers staan in het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019 dat de politie aan De Telegraaf gaf. 

In Oost-Nederland is de stijging dus het sterkst. In dat gebied ging het aantal ontdekte drugslabs in vier jaar van 7 naar 20. De meeste productieplekken werden in Brabant aangetroffen.

Afvalplekken juist minder 

Opvallend genoeg is het aantal ontdekte locaties waar drugsafval werd geloosd juist flink afgenomen. In 2018 ging het om 292 plekken, een jaar later zijn dat er met 191 stukken minder. Volgens de politie zegt het iets over de werkwijze van producenten. Die zouden handiger zijn geworden met het wegwerken van afval, om daarmee opsporing moeilijker te maken. 

Wel is de hoeveelheid chemicaliën per lozing toegenomen. Pillenfabrikanten zouden het afval bovendien direct in waterputten en in de bodem wegwerken. Ook dumpen ze het spul vaker op grotere afstand van de labs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie valt Fries drugslab binnen, vindt voor 4 miljoen euro drugs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore