Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

'Dijsselbloem moet wellicht toch banken gaan steunen'

11 juli 2016 18:15 Aangepast: 30 juli 2017 23:30
Beeld © ANP

Europese bankenaandelen hadden het afgelopen weken zwaar en die problemen lijken door te zetten. De situatie wordt in de toekomst zelfs alleen nog maar ernstiger, vreest RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "Het zou best eens kunnen zijn dat Dijsselbloem dan alsnog met publiek geld over de brug moet komen."

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei vandaag dat hij zich met hand en tand zal verzetten tegen het opnieuw pompen van miljarden overheidssteun in banken.

Hij reageerde op problemen van de Italiaanse banken, die eigenlijk willen dat de reddingsregels tijdelijk versoepeld worden om de banken sneller op te lappen en beleggers te beschermen. De Italiaanse overheid denkt dat er zo'n 40 miljard euro voor nodig is. De Deutsche Bank, die ook graag wil dat de Europese Unie weer bijspringt, schat het bedrag op 150 miljard euro.

Dijsselbloem ziet de steun niet zitten

Onder meer Deutsche Bank is er heel erg bang voor dat de zorgen over de Italiaanse sector overslaan naar de rest van Europa en dat de hele Europese bankensector in een crisis belandt. De Duitse banken zitten namelijk zelf ook in de problemen. De hoofdeconoom van de centrale bank bij de Oosterburen wil daarom dat Europa bijspringt.

Maar die steun ziet Dijsselbloem niet zitten. Niet de belastingbetaler, maar de aandeel- en obligatiehouders moeten volgens de nieuwe regels bloeden als het misgaat met de banken. Duitse en Italiaanse banken moeten dus geld afschrijven, maar dat hebben ze niet. "Aandeelhouders willen geen pijn lijden, dus is het makkelijker om eerst bij de politiek terecht te komen", zegt Veenstra.

Dijsselbloem houdt echter voet bij stuk: banken moeten hun problemen zelf oplossen. "De bedoeling is dat beleggers in banken in de toekomst een beetje voorzichtiger zijn voordat ze hun geld erin steken. Het is heel wat waard als ze dat voor elkaar krijgen", verduidelijkt RTL Z-huiseconoom Mathijs Bouman​​ achterliggende gedachte van de regels.

Liever kijken dan lezen?

Italianen en Duitsers in de problemen

Wie de beurskoers van de Deutsche Bank bekijkt, ziet dat de organisatie de afgelopen jaren flink in waarde op de aandelenmarkt zakte. "De koers staat lager dan tijdens de economische crisis. Kortom: zelfs de Deutsche Bank heeft problemen", zegt Veenstra.

"Dat zo’n hoofdeconoom dan als een boodschapper wordt gestuurd van: 'praat maar eens met een mooi verhaal dat we steun nodig hebben'", is veelzeggend, vindt hij. "Prima gedaan, bonus verdiend."

Lage rentes brengen banken in lastige positie

Naast al deze slechte leningen, worden de banken worden ook niet bepaald geholpen door de rentes op dit moment, die na de Brexit nog verder daalden. Dat zorgt er volgens Veenstra voor dat Dijsselbloem misschien alsnog zijn portemonnee moet trekken.

"Het bedrijfsmodel van banken: kort geld inlenen en lang uitlenen, werkt niet. Het vermogen van banken zelf: geld verdienen om bijvoorbeeld slechte leningen af te kunnen schrijven, is daardoor zeer zwaar en moeilijk gemaakt", vertelt Veenstra. Voorlopig zit daar nog geen verbetering in: IMF kwam vorige week nog met een afwaardering van de groei van Europa. 

Meer op RTL Z:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van