Compensatie inleveren

'Justitie: vluchteling moet langer verblijf in azc compenseren'

27 februari 2020 01:13
Archieffoto. Beeld © ANP

Vluchtelingen moeten gaan meebetalen aan hun langdurige verblijf in een asielzoekerscentrum. Dat vindt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Als een asielaanvraag van een vluchteling te traag wordt afgehandeld, kan die een compensatiebedrag krijgen voor het langere verblijf. Het ministerie werkt nu aan een plan om een deel van dat bedrag terug te halen, schrijft NRC. Als een vluchteling boven een bepaalde vermogensgrens uitkomt, wordt het die persoon verplicht om een bijdrage te leveren.

Per geval bekeken

De grens ligt voor alleenstaanden op 6.225 euro en voor een gezin op 12.450 euro. Hoeveel een asielzoeker moet afstaan aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), wordt volgens het ministerie per geval bekeken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

COA wil nieuw overleg met Weert over sluiting asielzoekerscentrum

Een asielaanvraag moet binnen zes maanden zijn behandeld. Gebeurt dat niet binnen die termijn, dan maken vluchtelingen aanspraak op een dwangsom. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) keerde afgelopen jaar 5,5 miljoen euro uit. Dit jaar zijn de kosten hoger: 17 miljoen. 

'Beslag leggen op eigen boete'

De plannen kunnen rekenen op kritiek van asieladvocaten en vluchtelingenorganisaties. "We begrijpen dat asielzoekers gevraagd wordt iets bij te dragen als ze dat kunnen", zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk. "Maar het is heel cynisch als de overheid met de ene hand een boete moet betalen en daar met de andere hand weer beslag op legt."

Volgens asieladvocaat Wil Eikelboom is een dwangsom de enige manier waarop vluchtelingen druk kunnen uitoefenen voor het behandelen van een asielaanvraag. "Als je geen dwangsom claimt doet de IND niks."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden miljoenen van Nederland voor scholing vluchtelingen in eigen regio

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore