Nederland

Trouwring kopen? 5 tips om een miskoop te voorkomen

15 juni 2017 19:25 Aangepast: 15 juni 2017 20:58
Beeld © ANP

Niet alle verkopers van goud, zilver en platina houden zich even goed aan de wet. Hoe zorg je ervoor dat je bij het kopen van een trouwring of andere sieraden zeker weet dat je niet wordt misleid. 5 tips voor een goede aankoop.

ZIE OOK: Eén op zeven juweliers en edelsmeden in de fout

1. Kijk naar het keurteken

Iedereen die in Nederland goud, zilver of platina verkoopt moet zorgen dat zijn sieraden voorzien zijn van wettelijke keurtekens. Die keurtekens zijn alleen zichtbaar met een loep die tien keer vergroot en worden alleen geslagen door twee keuringsinstanties in Nederland. Alle sieraden van 14 karaat goud of meer, derde gehalte zilver of meer en 950 duizendste platina krijgen zo’n keurteken.

Een verkoper is verplicht je het keurmerk te tonen. Ook heeft elke juwelier een loep in zijn zaak, waarmee je zelf het keurteken kan zoeken. Kan de verkoper geen keurteken tonen en wordt het sieraad wel als goud, zilver of platina aangeboden, dan kun je de aanschaf beter achterwege laten. "Zodra er een keurmerk in staat, weet de consument precies wat hij koopt", aldus directeur Sipke van der Meulen van Edelmetaal Waarborg Nederland.

2. Alleen een cijfer is geen keurteken

Veel fabrikanten van sieraden plaatsen in hun producten de cijfers van het gehalte van bijvoorbeeld goud of zilver. "Let op: cijfers als 925 of 585 zijn geen officieel keurteken", stelt bestuurslid Ab van Hell van de Federatie Goud en Zilver. Op de keurtekenplaat van Agentschap Telecom, die overigens ook bij elke juwelier te vinden moet zijn, kun je zien welke tekens wel erkend zijn. 

3. Vraag ook bij online aankopen naar een keurteken

Online kun je natuurlijk niet zien of je gewenste ring of armband voorzien is van een keurteken. De Federatie Goud en Zilver adviseert om toch ook daar bij je bestelling te vragen of het product is voorzien van een Nederlands keurteken. Als je een sieraad zonder keurteken krijgt, sta je als consument volledig in je recht om minimaal je geld terug te krijgen. De verkoper moet er namelijk voor zorgen dat sieraden gekeurd zijn, niet jij.

4. Te goedkoop = niet goed

Een gram goud kost ongeveer 36 euro. Zie je een ’14 karaat gouden’ ring van 6 gram voor een prijs van onder de 100 euro, dan kun je de ring beter links laten liggen. Waarschijnlijk is de ring dan niet werkelijk 14 karaat goud, anders zou de verkoper er minimaal het dubbele voor vragen. Als een prijs te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook vaak.

5. Let op de benaming

Een vergulde ring is geen gouden ring. De ring heeft alleen een flinterdun laagje goud. Hetzelfde geldt voor verzilverde sieraden. Goudkleurig is ook iets anders dan goud. De kleur mag dan identiek zijn, het materiaal hoeft dat niet te zijn. Let dus op bij advertenties en reclame-uitingen welke termen er gebruikt worden. Ben je benieuwd naar wat wel en niet mag? Hier geeft Agentschap Telecom uitleg.

`