Stiltegebied

Actievoerders willen strandroute Formule 1 tegenhouden met menselijke ketting

26 februari 2020 17:40 Aangepast: 28 februari 2020 12:11
Het strand bij Noordwijk (archieffoto) Beeld © ANP

Actievoerders willen tijdens de GP van Zandvoort voorkomen dat er auto's met F1-personeel over het strand gaan rijden tussen Noordwijk en het circuit.

Ze willen bij Zandvoort en Noordwijk een menselijke keten vormen om de beschermde natuur te beschermen, zegt organisator Koen Zonneveld tegen regionale omroep NH Nieuws. 

Beschermd stiltegebied

Het plan van drie Formule 1 teams om met al hun personeel vanaf hun hotel in Noordwijk dwars over het strand -en door een beschermd stiltegebied waar zelfs wandelen is verboden- naar het circuit te trekken, om zo files te omzeilen, stuit Zonneveld tegen de borst.

Rondleiding: deze villa kun je tijdens F1 Zandvoort voor 6000 euro huren

Na jaren is er deze zomer weer Formule 1 op het circuit van Zandvoort. Bewoners van de plaats maken gebruik van de situatie om zelf ook wat te verdienen aan het miljoenevenement.

De gemeenten Zandvoort en Noordwijk hebben er minder problemen mee: zij gaven de teams wel toestemming.

'Mensen zijn kwaad'

"Ik merk dat de animo groot is om tegen dit plan te demonstreren", zegt Zonneveld tegen de omroep. "Mensen zijn kwaad. Het lijkt wel alsof alles moet wijken voor de Formule 1. Het grote geld regeert."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Zandvoort akkoord met strandroute voor Formule 1

Alle dagen zullen volgens hem honderden activisten aan beide kanten van het strand de auto's proberen tegen te houden door een menselijke ketting te vormen. 

Een online petitie die oproept om de natuur bij het strand van Noordwijk te beschermen is inmiddels meer dan 42.000 keer getekend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore