'Geoliede moordmachine'

Bende van Taghi staat terecht: vijf vragen over het Marengo-proces

27 februari 2020 06:00 Aangepast: 27 februari 2020 06:03
Ridouan Taghi (links) en Said R.

Vandaag gaat het Marengo-proces rondom bende van Ridouan Taghi verder. Een bomvolle rechtszaal met 15 verdachten en hun advocaten laat de aard van de zitting zien: veelomvattend, heftig en extreem veel geweld. In vijf vragen leggen we alles uit over deze megazaak.

Het is een ongekende rechtszaak voor Nederland: vijf moorden in één proces en dan ook nog eens met zo veel verdachten. Het telkens uitdijende onderzoek naar een reeks liquidaties kwam in 2017 op gang, onder meer door afspraken met kroongetuige Nabil B.. Drie jaar later staat de groep, die in de volksmond 'mocro-maffia' is gaan heten, eindelijk terecht.

In tientallen gedetailleerde verklaringen van B. en een enorme hoeveelheid ontsleuteld berichtenverkeer tussen de diverse verdachten is volgens het OM een beeld ontstaan van een 'geoliede moordmachine'. De groep sprak volgens justitie regelmatig op 'bloeddorstige en cynische toon' over liquidaties en het 'laten slapen' van iedereen die ze in de weg zat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taghi weigert naar rechtbank te komen voor Marengo-proces

Waar draait het Marengo-proces precies om?

In het Marengo-proces staat de bende van Ridouan Taghi terecht. De naam Marengo is willekeurig gekozen door een computer en verwijst naar een textielsoort. De verdachten worden gezien als een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor een reeks liquidaties en pogingen daartoe. De bekendste van hun vijf slachtoffers is crimineel en misdaadverslaggever Martin Kok.

Alhoewel de bende zich ook bezighoudt met cokehandel, is dat in deze zaak niet het belangrijkst; de liquidaties staan centraal. "De zaak is al groot en ingewikkeld genoeg", zegt Eelco Hiltermann die de zaak voor RTL Nieuws op de voet volgt. Daarom concentreert het OM zich op de moorden die ze gepleegd hebben. "De liquidaties zijn het meest schokkende vergrijp en daar staat ook de hoogste straf op."

Wat gebeurt er vandaag?

Vandaag is het een pro-formazitting, wat betekent dat er nog niet inhoudelijk over de zaak gesproken wordt. Een verdachte mag maximaal 104 dagen in voorlopige hechtenis worden gehouden en als het onderzoek dan nog niet is afgerond, komt er een pro-formazitting. Daarin doet het OM verslag van de vordering van het onderzoek en beargumenteert het waarom de verdachten nog eens 104 dagen in hechtenis moeten blijven.

"Dit gaan we de aankomende tijd om de drie maanden zien", zegt Hiltermann. "De inhoudelijke behandeling zal waarschijnlijk pas in 2021 zijn. Die behandeling kan een behoorlijke tijd duren en in dit soort grote zaken is er vrijwel altijd een hoger beroep. Het zal jaren duren voordat we hier juridisch klaar mee zijn."

Voor de rechter: dit gebeurt er tijdens een strafzaak

Cassatie, seponeren, requisitoir, deze termen komen vaak voorbij als een strafzaak in het nieuws is, maar wat betekenen ze nou precies? In deze video leggen we uit hoe het strafrecht in Nederland werkt.

Wie staan er allemaal terecht?

In totaal zijn er 17 verdachten in dit proces, van wie Ridouan Taghi en Saïd R. de hoofdverdachten zijn. Juist die belangrijkste twee zullen er niet bij zijn. Voor Taghi is een aparte zittingsdag georganiseerd en R. is in Colombia opgepakt, maar nog niet uitgeleverd.

Dan blijven er 15 verdachten over. "Dat zijn geen kopstukken, maar meer uitvoerders", zegt Hiltermann. "Mensen die hebben geschoten, verkenningen gedaan, vluchtauto's aangeleverd, op de uitkijk hebben gestaan. Dat soort dingen." Ze worden van verschillende dingen verdacht, dus Hiltermann verwacht ook dat de strafeisen flink uiteen zullen lopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitlevering in Colombia opgepakte Saïd R. gaat nog maanden duren

Wanneer komt Taghi wel voor de rechter?

Op vrijdag 6 maart is de aparte zitting voor Taghi. "Dit is om veiligheidsredenen", zegt Hiltermann. "Het is al een zwaar proces qua beveiliging en met Taghi vond de rechtbank het te veel worden."

Taghi is hier boos over, omdat hij denkt een betere verdediging te kunnen voeren als hij tegelijk met de andere verdachten terechtstaat. Daarom heeft hij aangegeven dat hij niet naar de zitting komt. "De rechtbank kan in theorie eisen dat hij komt, maar vooralsnog is hij er niet bij."

Gaat het Marengo ook over de moorden op Derk Wiersum en de broer van Nabil B.?

Het zijn de twee meest schokkende moorden die in verband worden gebracht met Ridouan Taghi: die op advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B.. Allebei worden gezien als onschuldige slachtoffers, enkel en alleen geliquideerd om Nabil B. te raken. Tóch zijn ze geen onderdeel van dit proces.

"Er is nog niet genoeg bewijs om Taghi echt te beschuldigen. Er is vooral een sterk vermoeden dat hij de opdrachtgever is", zegt Hiltermann. Als Taghi hier ooit voor wordt vervolgd, zal dat waarschijnlijk in een aparte zaak zijn. Het Marengo-proces draait vooral om misdrijven in de periode van 2015 tot 2017, deze moorden zijn in 2018 en 2019 gepleegd.

Voor de moord op Reduan B. is schutter Shurandy S. al veroordeeld tot 28 jaar cel

Minister Grapperhaus geëmotioneerd na liquidatie advocaat

"De georganiseerde misdaad in ons land is weer een grens over gegaan". Minister Grapperhaus van Justitie gaf een geëmotioneerde reactie op de moord op advocaat Derk Wiersum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore