'We zijn voorbereid'

Minister Bruins: 'drastische maatregelen ook hier niet uitgesloten'

26 februari 2020 15:09 Aangepast: 26 februari 2020 17:09
Bruno Bruins. Beeld © ANP

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg zegt dat er een reëel risico is dat Nederland ook getroffen wordt door het virus. "Er zijn genoeg quarantaineplekken, de ziekenhuizen zijn voorbereid en er zijn voldoende beschermingsmiddelen."

Toch wil de minister drastische maatregelen niet uitsluiten. Ook in Nederland zou het zover kunnen komen dat er dorpen of wijken worden afgegrendeld van de buitenwereld. 

'Niets uitsluiten'

Bruins hoopt dat in Nederland geen gemeenten op slot moeten, zoals in Noord-Italië. Maar als er een besmettingshaard wordt ontdekt, 'kunnen we niets uitsluiten'.

"We hebben 50 mensen getest. We wachten nog op een paar uitslagen, maar tot zover zijn de testen negatief en zijn er in Nederland geen dragers van het virus", vertelt Bruins aan RTL Nieuws.

De kans dat Nederland ook getroffen wordt door het virus, is volgens hem reëel. "Eerst was het in China, daarna Zuid-Korea, Iran, Italië en nu ook Duitsland. We zijn voorbereid zodat we er klaar voor zijn als de eerste patiënt zich aandient."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus bereikt Nederland: zijn we voorbereid op een pandemie?

Goed voorbereid

Er zijn volgens Bruins genoeg quarantaineplekken, de ziekenhuizen hebben de nodige middelen om patiënten te helpen en er zijn ook voldoende beschermingsmiddelen. "Je kunt nooit zeggen 'we zijn klaar met alle voorbereidingen', want we willen continu inspelen op actuele informatie en zullen dat ook blijven monitoren."

Bruins wil dat alle Nederlanders zo goed mogelijk hun leven kunnen blijven leven. "Maar als mensen zich zorgen maken, wat ik me kan voorstellen, wil ik met precieze informatie naar mensen toe komen."

Genoeg mondkapjes

Moeten we nu massaal mondkapjes aanschaffen? "Dat is volgens het RIVM niet het beste middel. We hebben er voldoende in Nederland, maar die zijn vooral voor mensen die in de zorg werken, mochten de eerste patiënten zich aandienen."

Wat Bruins wel aanraadt: was regelmatig je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. "Dat zijn dingen die je zelf kunt doen. Vanuit de kant van de overheid, samen met de GGD en het RIVM zorgen we ervoor dat alle informatie over het virus beschikbaar is. We zullen elke dag kijken hoe het virus zich ontwikkelt en welke stappen er genomen moeten worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: Duitse coronapatiënt was niet ziek of besmettelijk tijdens bezoek Limburg

Informatie delen

Mensen die in Noord-Italië op wintersport zijn geweest en zich zorgen maken, kunnen contact opnemen met hun huisarts. "De kans dat ze het virus hebben is klein, het virus heerst in bepaalde gemeenten. Maar maak je je zorgen, overleg dan met je huisarts en de GGD."

En de Duitser die even voor opschudding in Nederland zorgde? "Hij was niet besmettelijk toen hij in Nederland was. De man woont in een Duitse plaats, dus het Duitse RIVM doet er onderzoek naar. Wij houden contact en zorgen ervoor dat belangrijke informatie wordt gedeeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO: wereld moet zich voorbereiden op corona-pandemie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore