Ga naar de inhoud
Zorgen om gezondheid

Telecombedrijven: burgers blokkeren komst van 5G-masten

Tegenstanders van 5G verzamelden zich vorige maand op de Dam tijdens 5G Global Protest Day. Beeld © ANP

De komst van mobiele masten voor het aanleggen voor supersnel 5G-internet stuit vaak op weerstand van burgers, zeggen providers. De critici vrezen voor gezondheidsrisico's door straling van de masten en antennes.

Momenteel zijn er 18.000 mobiele antennes in Nederland, maar door de komst van het snellere 5G mobiel internet zal dat aantal de komende jaren met 10 procent toenemen. Op veel plekken proberen mensen de komst van masten te dwarsbomen, zeggen providers in het AD, ook al is er geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor eventuele gezondheidsschade.  

Vertraging trajecten

Volgens provider KPN duurt het normaal gesproken anderhalf tot twee jaar om ergens een zendmast te installeren. Omdat bewoners nu vaak naar de rechter stappen, duurt dat traject veel langer. Soms wel tot twaalf jaar, zoals het geval was op een locatie in Nieuw Vennep. 

Alleen KPN heeft in Nederland momenteel al 300 aanvragen voor nieuwe masten en antennes lopen, maar volgens ceo Joost Farweck gaat het proces "bijzonder traag en stroperig". Concurrenten T-Mobile en Vodafone zeggen de problemen te herkennen. "Ook wij merken toenemende weerstand tegen het plaatsen van antennes", zegt T-Mobile.  

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil veiling 5G-frequenties transparanter maken

Telecombedrijven moeten miljarden euro's neerleggen voor het verkrijgen van mobiele frequenties, weet belangenclub Monet, die namens KPN, T-Mobile en Vodafone contact heeft met de overheid. "Het kan niet zo zijn dat we enerzijds diep in de buidel moeten tasten en vervolgens lokaal op talloze plaatsen worden tegengewerkt", zegt directeur Rob Bongenaar. 

Hogere dekkingsgraad

Ook bedrijven zijn volgens de providers steeds vaker tegenstander van het installeren van antennes op hun daken. Dat zou gebeuren onder druk van bewoners. 

KNP-baas Farweck wil dat de overheid de telecomaanbieders helpt. Het kabinet eist een hogere landelijke dekkingsgraad (98 procent) voor komende 5G-netwerken. "Daar zijn wij als KPN voor, alleen moet het ons dan ook mogelijk gemaakt worden om voor die dekking te zorgen."

Razendsnel internet en zelfrijdende auto's: dit brengt 5G ons

04:11
Wat is 5G precies en hoe gaat het ons leven veranderen? Techverslaggever Harm Teunis legt het uit.
Ook
Lees ook
Ook Vodafone biedt abonnementen met 5G aan
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl