Messenbezit jongeren

'Politie heeft geen goed beeld van steekincidenten'

26 februari 2020 03:10 Aangepast: 26 februari 2020 09:32
Wapens die vorig jaar werden ingeleverd tijdens de actie Wapens de wijk uit van de Rotterdamse politie en Openbaar Ministerie. Beeld © ANP

De politie kan niet op basis van harde cijfers een goed, landelijk beeld krijgen van het aantal incidenten met steekwapens. De politietop wilde naar aanleiding van een fors aantal ernstige steekpartijen met tieners een analyse uitvoeren, maar de wijze van registratie laat dit niet toe.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Nationale Politie in De Telegraaf. Begin dit jaar werd een zogeheten 'quick scan' aangekondigd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daarmee zou de politie een duidelijk beeld moeten krijgen van de hoeveelheid incidenten met steekwapens, maar dat proces verloopt dus moeizaam.  

'Registreren niet apart'

"Het lukt ons gewoon niet een goed beeld te krijgen en dat heeft te maken met de wijze van registratie van incidenten in onze systemen", legt de woordvoerder van de politie uit. "We registreren niet apart op steekincidenten waarbij gedreigd of gestoken wordt. Een steekincident in het systeem kan ook het lek prikken van een band zijn"

In Rotterdam wordt het politiesysteem inmiddels handmatig doorzocht, in Amsterdam gebeurt dat niet. "We gaan nu wel proberen om een beeld te schetsen zonder absolute cijfers", zegt de woordvoerder. "Omdat we anders het risico lopen op een vervuild beeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapper Blacka was 15 toen hij voor het eerst met een mes op straat liep

Begin dit jaar werden onder meer in Drachten twee jongens van 14 en 15 jaar verdacht van het doden van een 16-jarige. In Hoofddorp waren twee minderjarige jongens een maand daarvoor verantwoordelijk voor de dood van een 64-jarige man die aan het pinnen was. Verder waren er recentelijk steekincidenten in onder meer Emmen en Den Haag.

Of er daadwerkelijk sprake van een stijging van het aantal incidenten met messen, kan de politietop op basis van cijfers dus niet zeggen. Maar meerdere burgemeesters spraken onlangs hun zorgen uit over een toename van het bezit van messen onder jongeren.

Rotterdam

Zo kondigde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vorige week aan dat ouders van wie hun kind voor de tweede keer wordt betrapt met een mes, binnenkort een dwangsom van 2500 euro moeten betalen. Aboutaleb wil daarmee het geweld met messen in zijn stad bestrijden. 

In Rotterdam lukte het de politie om een analyse te maken van het aantal incidenten met messen. In de eerste tien maanden van 2019 waren in Rotterdam al 93 steekincidenten, negen meer dan in 2018.

Mag ik in je kluisje kijken?

In Zaanstad deden agenten eerder deze maand op een aantal middelbare scholen een kluisjescontrole. Ze vonden hamers, messen, pepperspray, vals geld en illegaal vuurwerk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore