Ga naar de inhoud
Motie verworpen

Ook Zandvoort akkoord met strandroute voor Formule 1

Een auto van Red Bull Racing op het strand van Scheveningen. Beeld © ANP

Max Verstappen kan in mei gewoon via het strand van zijn hotel in Noordwijk naar het circuit van Zandvoort rijden, ook al komt hij dan door een natuurreservaat. Een motie van vier Zandvoortse raadsfracties om dit te verbieden, kreeg vanavond geen meerderheid.

De gemeente Noordwijk verleende vorige week al ontheffing voor de strandroute. De gemeente Zandvoort zal dit ook doen.

De kortste route tussen het hotel van team Verstappen en het circuit in Zandvoort zou de veiligste zijn, aldus Noordwijk. Die kortste route verloopt via het strand, maar ook via Noordvoort, een kuststrook van drie kilometer lengte, die sinds mei 2019 een stiltegebied is voor broedende vogels en rustende zeehonden.

Ook
Lees ook:
Ook college Zandvoort wil Formule 1-teams op strand toelaten

Het verzet tegen de strandroute groeide de afgelopen week flink. Natuurorganisaties roerden zich, 28.000 mensen ondertekenden een petitie en GroenLinks, PvdA, D66 en CDA in Zandvoort kwamen met een motie om het strandverkeer te verbieden. Die motie werd tijdens een raadsvergadering vanavond met 7 voor en 10 tegen verworpen.

Stapvoets door strandreservaat

Het betekent dat Max Verstappen in mei, als dat nodig is, in colonnes van maximaal 10 elektrische of hybride auto's van hotel Huis ter Duin naar het circuit Zandvoort kan pendelen. De auto's mogen niet harder dan 30 kilometer per uur en in het strandreservaat moeten ze stapvoets rijden. De ritten mogen twee keer per dag plaatsvinden, van 30 april tot en met 3 mei.

Zandvoort
Lees ook:
Zandvoort en Noordwijk kibbelen over gebruik van strand door F1-teams

Natuurorganisaties hebben al laten weten bezwaar te zullen maken tegen de ontheffingen. Eerdere procedures van de natuurorganisaties sneuvelden bij de rechter.