Ga naar de inhoud
Nederland

Zandvoort en Noordwijk kibbelen over gebruik van strand door F1-teams

Door gebruik te maken van het strand zijn F1-teams sneller in Zandvoort. Beeld © ANP

De kortste route is de veiligste, noemde Noordwijk als belangrijkste argument om formule 1-teams door een strandreservaat te laten rijden. Veiligheid is echter helemaal geen aanleiding voor dit plan, zegt de gemeente Zandvoort nu.

Al ruim een week leidt het voornemen van de gemeente Noordwijk om formule 1-teams door een strandreservaat te laten rijden tot ophef.

Drie teams, waaronder het Red Bull van Max Verstappen, logeren in luxehotels in Noordwijk. Om er zeker van te zijn dat ze op tijd op het circuit van Zandvoort zijn, willen ze niet de eventuele files in op de N206, maar via het strand kunnen rijden. Er is alleen één probleempje: halverwege die strandroute ligt een stiltegebied, dat begin mei broedplaats zal zijn voor vogels en mogelijk ook als rustplaats voor zeehonden.

Natuurbelang minder zwaarwegend

Ook dat belang woog Noordwijk mee. Maar de 'veiligheids- en de verkeersaspecten die de politie' inbracht, maakten dat Noordwijk het natuurbelang minder zwaarwegend vindt dan veilig vervoer via de kortste route.

Door gebruik te maken van de strandroute, komen de supersterren van de Grand Prix nergens in de file vast te staan en lopen ze geen risico om door fans belaagd te worden. Of erger, zo luidde het.

Maar volgens Zandvoort is veiligheid helemaal 'geen aanleiding voor dit plan'. Coureurs zouden de strandroute als plan b hebben bij een potentieel gebrek aan helikoptermogelijkheden.

Protestactie Extinction Rebellion

Vanavond bespreekt de gemeenteraad van Zandvoort de kwestie. In een motie roept GroenLinks het college van Zandvoort op geen ontheffing te verlenen. Maar het college lijkt dit wel van plan.

Een definitief besluit wordt genomen als duidelijk is wat de gemeente Noordwijk precies toe wil staan. Actiegroep Extinction Rebellion heeft aangekondigd vanavond een protestactie te organiseren in Zandvoort.