Besmettingen

Minister Blok niet getest op corona na bezoek aan Iran: 'Advies opgevolgd'

25 februari 2020 15:48 Aangepast: 25 februari 2020 16:27
Stef Blok had drie dagen geleden een ontmoeting met zijn collega Javad Zarif. Beeld © Getty Images

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft na een bezoek aan Iran geen test ondergaan om te kijken of hij daar besmet is geraakt met het coronavirus. "Tijdens de terugvlucht hebben we overlegd met de bedrijfsarts en het RIVM", zei de minister.

Besloten is dat Blok en zijn team gewoon naar Nederland kunnen gaan. "Het advies was niet om een test te ondergaan. Als mensen geen tekenen vertonen heeft zo’n test geen zin", zegt de minister. 

In Iran zijn tot nu toe 95 besmettingen vastgesteld; 16 mensen zijn aan de gevolgen van het virus zijn overleden.

'Volg advies op'

Blok sprak afgelopen weekend onder meer met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Die had contact gehad met een bestuurder van Teheran van wie volgens Blok bekend was dat hij besmet was. "Wat voor mij van belang is is dat ik en de mensen die met mij meereisden het advies van het RIVM hebben opgevolgd", zei Blok.

"Dat adviseer ik iedereen die uit een gebied komt waar hij zich zorgen over maakt: neem contact op met dokter en volg advies op." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De feiten over het coronavirus, en kan ik nog naar Italië?

Besmette Iraanse minister zwetend op persconferentie

De Iraanse onderminister van gezondheid Iraj Harichi is besmet met het coronavirus.

Ook de Iraanse onderminister Iraj Harirchi van Volksgezondheid blijkt het virus onder de leden te hebben. Hij is in Iran belast met de gang van zaken rond de uitbraak van het virus. "Ik ben sinds gisteren ook een coroner", zei de politicus in een videoboodschap. Op internet circuleerden beelden van een hevig zwetende Harirchi, gisteren tijdens een bijeenkomst.

Gesprek met president

Blok is de afgelopen dagen op rondreis geweest in het Midden-Oosten om door gesprekken met machthebbers te zorgen dat de spanningen afnemen. Hij had ook een ontmoeting met de Iraanse president Rohani.

Na zijn bezoek aan Iran heeft de minister ook het Nederlandse marinefregat De Ruyter bezocht in de haven van Abu Dhabi. Het Nederlandse marineschip doet mee aan een Europese missie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore