Compensatie

Premier Rutte spreekt Zeeuwen over afblazen komst kazerne

25 februari 2020 01:04
Mark Rutte en het terrein in Zeeland waar de Marinierskazerne had moeten komen. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte gaat in Zeeland in gesprek met Zeeuwen over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. De hele provincie reageerde woedend en verbolgen over deze stap van het kabinet, en eist compensatie.

Rutte komt op donderdag 5 maart naar het Arsenaaltheater in Vlissingen. Hij is uitgenodigd door de Zeeuwse VVD, meldt Omroep Zeeland. "Het is goed dat de premier komt om met de Zeeuwen te praten. Over de kazerne, maar zeker ook over hoe nu verder", aldus het Zeeuwse VVD-Kamerlid André Bosman.

Aan lijntje gehouden 

Het zit de Zeeuwen vooral dwars dat zij zo lang aan het lijntje zijn gehouden. Het besluit om de kazerne van Doorn naar Vlissingen te verkassen, is in 2012 genomen.

Huidig staatssecretaris Barbara Visser twijfelde al geruime tijd of de verhuizing wel door moest gaan. Zij vreest onder meer een leegloop bij het elitekorps, omdat veel mariniers niet naar Zeeland willen. De Zeeuwen gingen ondertussen gewoon door met de voorbereidingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeeuwen woest op kabinet na mislopen kazerne: 'Achter onze rug om'

Visser bood vorige week in de Tweede Kamer haar excuses aan voor haar handelen. "Als ik erop terugkijk, zie ik dat ik Zeeland en de Kamer mee had moeten nemen in de twijfels", sprak de staatssecretaris. 

'Niet lichtzinnig twijfels uitspreken'

"Ik vond niet dat ik lichtzinnig mijn twijfels kon uitspreken, zonder te weten of er alternatieven waren", zei Visser. Ze was bang dat ze 'emotie, twijfel en onrust' zou oproepen door zich uit te spreken over de kwestie. Maar dat is juist gebeurd nadat ze haar twijfels zo lang geheim heeft gehouden, erkende ze.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatssecretaris Visser diep door het stof voor stiekeme verhuizing marinierskazerne

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore