Jeugddetentie

Man die opzettelijk inreed op publiek bij autocross Leende krijgt 2 jaar cel

24 februari 2020 20:14
Het crossterrein na het incident. Beeld © ANP

De man die in september opzettelijk inreed op het publiek bij de autocross in Leende is vandaag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij is schuldig bevonden aan meervoudige poging tot doodslag.

De 21-jarige Limburger deed in september mee aan de Kempen Cross. De organisatie besloot om veiligheidsredenen de laatste ronde af te gelasten. De man eiste daarom zijn inschrijfgeld, een paar tientjes, terug. Toen de organisatie hier niet aan toegaf, ontstond een vechtpartij. 

Gewonden

Daarop liep de man boos weg, pakte zijn auto en reed met 60 kilometer per uur op het publiek in. Vijf mensen, onder wie een jongetje, raakten daarbij gewond en moesten naar het ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autocrosser Leende vast voor poging tot doodslag: 'Totaal idiote actie'

De verdachte geeft aan dat het niet zijn bedoeling was om iemand te raken, maar de rechtbank oordeelt dat er wel degelijk sprake was van opzet. De man gaf namelijk gas en maakte geen aanstalten tot remmen. 

Jeugdstrafrecht

De rechtbank paste jeugdstrafrecht toe omdat de Limburger een lichte verstandelijke beperking heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. De man is ook vijf jaar zijn rijbewijs kwijt en mag twee jaar lang niet deelnemen aan autosportevenementen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijfde slachtoffer in ziekenhuis na incident autocross. 'Hij probeerde de bestuurder te stoppen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore