Zeven liquidaties

Nauwelijks minder misdrijven in Amsterdam, politie drukker dan ooit

24 februari 2020 14:15 Aangepast: 24 februari 2020 14:16
Femke Halsema. Beeld © ANP

Jarenlang daalde het aantal misdrijven in Amsterdam, maar daar kwam vorig jaar min of meer een einde aan. Dat blijkt uit cijfers van de zogenoemde driehoek - burgemeester, politie en openbaar ministerie - in de hoofdstad.

Het totale aantal geregistreerde misdrijven nam vorig jaar maar iets af, met 300 tot 88.403. Wel is het aantal misdrijven nog steeds aanzienlijk lager dan tien of twintig jaar geleden.

Seksueel geweld

Politie en justitie in de hoofdstad hebben het volgens burgemeester Femke Halsema drukker dan ooit, ondanks de daling van de laatste jaren. Dat komt omdat misdaad steeds minder zichtbaar en openlijk plaatsvindt en omdat politie en OM kampen met onderbezetting.

Vooral cybercrime, huiselijk en seksueel geweld blijven te vaak onder de radar, zegt Halsema. Opvallend is de toename van het aantal diefstallen uit voertuigen. Het aantal inbraken in woningen nam juist iets af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Driekwart van de strafrechtadvocaten voelt zich niet veilig na moord Wiersum

Derk Wiersum

In Amsterdam kwamen afgelopen jaar twintig mensen door geweld om het leven, in 2018 waren dat er veertien. In zeven gevallen was in 2019 sprake van een liquidatie.

Volgens Halsema zijn de gevolgen van de georganiseerde misdaad voor de stad ernstig. Zij noemde als dieptepunt de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond in het grote liquidatieproces Marengo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wallen Amsterdam mogelijk vervangen door sekshotel of 'erotisch centrum'

Wapenbezit onder jongeren

Exacte cijfers ontbreken maar wapenbezit onder jongeren lijkt toe te nemen. De burgemeester legt daarbij niet alleen een verband met drugshandel, jeugdcriminaliteit en ondermijning, maar ook met armoede onder jongeren en een gebrek aan perspectief.

Wat daaraan te doen is, wordt nog onderzocht. Volgens Halsema heeft het grootschalig preventief fouilleren de afgelopen jaren maar weinig geholpen om het wapenbezit in Amsterdam terug te dringen.

Agressie tegen agenten

Politieagenten kregen vorig jaar opnieuw vaker met agressie te maken. Hoewel ook hier geen precieze cijfers voorhanden zijn, zou het aantal gevallen van fysiek en verbaal geweld tegen agenten met zo'n 30 procent zijn toegenomen ten opzichte van 2018.

Halsema noemt die ontwikkeling 'bijzonder wrang'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore