'Knutselwerk'

Werkstraf geëist tegen tv-maker Stegeman vanwege nepbom op kazerne

24 februari 2020 13:16 Aangepast: 24 februari 2020 13:19
Alberto Stegeman

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt Alberto Stegeman een werkstraf van 120 uur (waarvan 40 uur voorwaardelijk) omdat hij in 2018 een nepbom achterliet op een kazerne in 't Harde. 

Hij deed dat voor zijn programma Undercover in Nederland. 

Koffer met nepbom

In de eetzaal van de legerplaats bij Oldebroek liet hij een koffer met een nepbom achter. Die bestond uit stukken klei, draden, een telefoon en 32 schroeven. 

Na de vondst werd op de kazerne groot alarm geslagen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd ingeschakeld om het voorwerp te onderzoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Alberto Stegeman plaatste nepbom op kazerne: 'Aanslag is makkelijk'

Hiaat in beveiliging

Binnendringen op de kazerne mocht, vindt het OM, omdat hiermee een hiaat in de beveiliging is aangetoond. Met het meenemen van de nepbom ging de tv-journalist te ver, zei de officier van justitie.

Hij had op zijn minst een briefje achter kunnen laten met de tekst 'dit had een nepbom kunnen zijn'. Volgens de programmamaker 'is het maar de vraag of dat zou helpen'. 

Opsporing

Stegeman zegt dat hij naast de beveiliging bij kazernes ook de opsporing aan de kaak had willen stellen. "Militairen voelden zich onveilig. Ze waren bang dat kwaadwillenden hen iets konden aandoen."

Bassie en Adriaan

Volgens de programmamaker ging het helemaal niet om een nepbom. Hij vergeleek de inhoud van de koffer met een 'knutselwerk van Bassie en Adriaan'. De officier van justitie was het daarmee niet eens. Door 32 schroeven toe te voegen, leek het volgens hem op een fragmentatiebom.

Erik Witjens, Stegemans advocaat, vindt deze zaak belangrijk voor alle onderzoeksjournalisten in ons land. "Journalisten moeten voortaan vrezen voor strafrechtelijke repercussie", zei hij.

Volgens hem moeten journalisten zonder vrees voor vervolging misstanden kunnen onderzoeken. Hij wil dat Stegeman wordt vrijgesproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Alberto Stegeman verschijnt met glimlach bij rechtbank

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore