Gaan of omboeken?

Reisje geboekt naar Italië, maar daar is corona: wat nu?

24 februari 2020 16:06 Aangepast: 25 februari 2020 12:50
Toeristen dragen mondkapjes in Venetië. Beeld © AFP

Nu er ook in Italië een uitbraak van het coronavirus is, vragen veel reizigers zich af of het nog wel veilig is om op vakantie te gaan naar het land. Hoewel alleen voor een klein gebied een negatief reisadvies is afgegeven, willen sommige mensen toch liever annuleren. Maar kan dat zomaar?

Cheyenne Gerritsen (23) zou op 1 april met een vriendin naar Milaan vliegen, maar wil haar reis nu omboeken vanwege het coronavirus. "We willen allebei echt niet meer gaan. We willen het gevaar niet onnodig opzoeken en we weten niet hoe het zich gaat ontwikkelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-uitbraak Noord-Italië: lege straten en dichte winkels

Ze heeft vanochtend contact gehad met reisorganisatie TUI, waar ze de stedentrip had geboekt. "Wij willen sowieso niet meer gaan. We gaan proberen de reis om te boeken, of we daarvoor nou moeten bijbetalen of niet."

Reisadvies aangepast

Wie naar Italië reist, doet er goed aan zich te informeren of er op de plaats van bestemming speciale maatregelen gelden in verband met het nieuwe coronavirus, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website.

In het noorden van Italië, in de provincie Lombardije, geldt op dit moment een in- en uitreisverbod voor een aantal gemeenten. "Reis niet naar deze gemeenten", meldt het ministerie in zijn aangepaste reisadvies. "Reis in de provincie Padova niet naar de gemeente Vo'Euganeo. De toegangswegen worden gecontroleerd. In bepaalde gebieden zijn grote publieke evenementen afgelast en openbare instellingen (zoals musea maar ook scholen en universiteiten) tijdelijk gesloten."

Buitenlandse Zaken raadt reizigers die in het gebied zijn geweest en koorts of luchtwegklachten krijgen aan naar een dokter te gaan.

Cheyenne had erg uitgekeken naar de vakantie naar Milaan en vindt het jammer dat het nu niet doorgaat. "Het is de enige reis die ik zou gaan maken dit jaar. Het zou een echt meidentripje worden omdat we tien jaar bevriend met elkaar zijn."

Zorgen

Er zijn ook mensen die de onlangs door het getroffen gebied hebben gereisd en zich nu zorgen maken. Zo ook de 49-jarige Freek, die donderdag terugkwam van een zakelijke reis in Milaan, Turijn, Venetië en Verona met zijn vrouw. "We hebben geen klachten, maar zijn wel bezorgd. Ik ben niet bang aangelegd, maar we zijn middenin de brandhaard geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat dekt je verzekering als je een reis naar China afzegt?

Hij heeft contact gehad met zijn huisarts en de GGD, maar omdat hij nog geen klachten heeft, hoeft hij zich niet te laten testen. "Ik moet pas terugbellen als ik koorts heb. Maar ik maak me wel zorgen, omdat de incubatietijd twee tot vier weken is."

'Handjevol telefoontjes'

Een woordvoerder van TUI bevestigt dat de reisorganisatie 'een handjevol' telefoontjes heeft gekregen van bezorgde reizigers. "Het is op dit moment laagseizoen. Er zijn vanuit ons wel veel mensen op wintersport nu, maar die verblijven op plekken die ver van de getroffen provincie af liggen."

Strenge maatregelen in de regio's Lombardije en Veneto na uitbraak coronavirus. Strenge maatregelen in de regio's Lombardije en Veneto na uitbraak coronavirus.

Wel heeft de organisatie enkele telefoontjes gekregen van mensen die een reisje naar Noord-Italië op de planning hebben staan. "Maar in deze periode van het jaar zijn dat er niet heel veel. De grootste groep vertrekt pas vanaf april of gaat in de zomer."

Het kosteloos annuleren van reizen is voorlopig nog niet aan de orde, zegt de woordvoerder. "We volgen het nauwgezet. Als er tegen die tijd nog steeds problemen zijn, zullen we de optie bieden om gratis te annuleren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeven doden in Italië door coronavirus, ruim 200 besmettingen

Een woordvoerder van Sunweb stelt het afgelopen weekend 'nog geen tien telefoontjes' te hebben gekregen. "Vanuit Sunweb bieden we geen reizen of cruises aan naar het getroffen gebied, dus wij zitten minder in de hoek waar de klappen vallen." D-Reizen zegt zelfs helemaal geen belletjes te hebben ontvangen.

Reisverzekering

Het annuleren van je vakantie kan natuurlijk altijd. Maar krijg je de kosten dan ook vergoed? Dat verschilt per situatie:

Je hebt geboekt via een reisorganisatie: Als de reis vanuit de touroperator geannuleerd wordt omdat deze de reis niet kan uitvoeren zoals beloofd, krijg je de kosten van de reissom terug. Als je al op reis bent en het reisadvies bijvoorbeeld verandert, moet de reisorganisator hulp en bijstand bieden. Wat in zo'n pakketreis zit (vlucht en accommodatie) regelt de touroperator.

Je hebt zelf je reis geregeld: Als je bijvoorbeeld gaat backpacken in China en zelf losse tickets en hotels hebt geboekt, dan zijn de kosten voor het annuleren voor jezelf en/of voor je reisverzekering. Dat geldt ook voor de kosten die je maakt als je langer moet blijven vanwege vertraging op een vlucht. 

Overigens gaat de premie niet spontaan omhoog door de uitbraak van het coronavirus. De prijzen worden op vaste tijdstippen in het jaar aangepast, zegt een woordvoerder van de ANWB. Verzekeraar Allianz Global Assistance zegt dat er zelfs helemaal nooit sprake kan zijn van een verhoging door het coronavirus. "Het is niet gedekt, dus kunnen we de prijs ook niet omhoog gooien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van