Sneeuwballengevecht

Coldcaseteam heropent onderzoek naar vermoorde Sedar Soares (13)

24 februari 2020 03:55 Aangepast: 24 februari 2020 05:17
Janet en een foto van haar vermoorde broertje. Beeld © Janet

Een coldcaseteam van de politie doet zeventien jaar na de moord op Sedar Soares (13) opnieuw onderzoek naar de zaak. "Deze moord staat gegrift in het collectieve geheugen van Nederland. De zaak moet worden opgelost."

Dat zegt rechercheur René Bergwerff van het coldcaseteam in De Telegraaf. "Elk denkbaar scenario zal tegen het licht worden gehouden."

Sneeuwballengevecht

Sedar Soares was pas 13 jaar oud toen hij op 1 februari 2003 werd vermoord tijdens een sneeuwballengevecht. Hij gooide vanaf het parkeerdek bij metrostation Slinge in Rotterdam sneeuwballen naar passerende auto's en voetgangers. Ook naar een rode Honda Civic. Dat kostte Sedar zijn leven.

De man die uit de auto stapte, was woest. Hij pakte een vuurwapen en schoot vier keer. Sedar werd geraakt en overleed de volgende dag aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sedar (13) werd doodgeschoten bij sneeuwballengevecht: politie doet ultieme poging

Zeventien jaar later zit er nog altijd niemand vast voor de moord. Er is wel iemand aangehouden en veroordeeld, maar die werd later in hoger beroep vrijgesproken omdat getuigen hun verklaring introkken.

Coldcasekalender

Om de zaak nieuw leven in te blazen, nam de politie de zaak van Sedar op in een coldcasekalender, die onder gedetineerden is verspreid. Rechercheur Bergwerff hoopt dat getuigen die in 2003 niets wilden zeggen nu toch hun verhaal bij de politie willen doen.

Sedars zus, Janet, vertelde vorige maand aan RTL Nieuws dat ze hoopt dat de coldcasekalender eindelijk voor een doorbraak zorgt. "De tijd is echt voorbijgevlogen. Je denkt er niet meer elke dag aan maar er zijn altijd familiefeesten of verjaardagen. Dan ga je er weer over nadenken. Als ik nu zijn vrienden zie, die hebben nu ook allemaal kinderen, dan vraag ik me af of hij ook al kinderen zou hebben gehad."

De zaak van Sedar (13) stond op de coldcasekalender

Vorige maand verspreidde de politie een coldcasekalender in gevnagenissen en tbs-instellingen. Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken.

'We nemen er de tijd voor'

De rechercheur zegt in de krant dat het onderzoek niet gesloten zal worden zolang de dader vrij rondloopt. "De opzet is om deze zaak hoe dan ook op te lossen en we nemen er de tijd voor."

Honderden tips

De politie heeft voor het vierde jaar op rij een coldcasekalender verspreid onder gevangenen. Daarop worden 52 oude zaken onder de aandacht gebracht in de hoop dat er bruikbare tips over binnenkomen. Dit jaar wordt de kalender ook naar tbs-instellingen gestuurd. Voor zover bekend is er nog geen zaak opgelost door de kalender. 

In 2019 leverde de kalender 202 tips op, waarvan 31 bruikbaar bleken te zijn. Twee zaken zijn heropend, maar er zijn geen vorig jaar geen zaken opgelost met behulp van de tips.

De kalender wordt verspreid onder gedetineerden, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat zij relatief veel kennis hebben over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore