Ga naar de inhoud
Hamsteren en binnenblijven

Miranda woont in Italiaans coronagebied: 'Tsunami van paniek'

Winkels zijn gesloten vanwege de uitbraak.

Scholen en winkels moeten dicht. Carnaval is afgelast en mensen wordt aangeraden binnen te blijven. Noord-Italië heeft sinds gisteravond te maken met strikte maatregelen vanwege het coronavirus. Ook Nederlanders die in het gebied wonen, voelen de paniek.

"Ik ben een nuchtere Hollandse, maar ook ik ben er niet meer gerust op", vertelt de Nederlandse Miranda Jansen aan RTL Nieuws. Ze woont in de stad Varese, in de provincie Lombardije. Het is de regio die op dit moment het zwaarst getroffen is door het virus.

In Italië zijn meer dan 130 besmettingen vastgesteld, waarvan het overgrote deel in het noorden. Drie mensen zijn tot nu toe overleden aan het virus.

Noodmaatregelen

Premier Giuseppe Conte kondigde gisteravond drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De noodmaatregelen blijven volgens Conte enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor zo'n 50.000 mensen in elf gemeenten. Daarvan liggen er tien in Lombardije en een in het aangrenzende Veneto.

Uitgestorven

Miranda is ondernemer en heeft een kledingwinkel en een tassenwinkel in een voorstad van Milaan. Op een normale zondag is het heel druk in haar winkels. "Vandaag komt er geen kip", zegt ze. Het winkelcentrum is compleet uitgestorven. Ook heeft ze van de gemeente net te horen gekregen dat haar zaken de komende dagen dicht moeten. "Ik vrees wel voor mijn inkomsten."

Sinds gisteravond wordt er op televisie en door de kranten volgens haar alleen nog maar over het virus gesproken. "De Italianen zijn echte hypochonders. Je komt onder een tsunami van paniek", zegt Miranda.

Zelf probeerde ze de afgelopen dagen, toen ze hoorde van de besmettingen, rustig te blijven. Ze stelde haar personeel en dochters gerust, maar nu slaat ook bij haar de angst een beetje toe. Ze is naar de supermarkt gegaan om de vriezer vol te gooien. Daar trof ze lange rijen en veel lege schappen. "Iedereen had houdbare spullen in zijn karretje."

Dat de Italianen zich snel zorgen maken, beaamt ook de Nederlandse Jolanda Gelein. "Ze zijn normaal gesproken al heel voorzichtig met hun gezondheid. Kun je nagaan hoe ze nu reageren."

Jolanda woont in de regio Veneto, waar 25 mensen het coronavirus hebben opgelopen. In haar woonplaats gaan ook de scholen dicht, zijn sportevenementen afgelast en veel horecazaken gesloten.

Niet ver weg

Er was een coronageval niet ver bij haar vandaan, dus ze houdt er rekening mee dat het virus ook in haar stadje kan opduiken. Toch is Jolanda niet erg ongerust en ze vindt sommige maatregelen zelfs wat overdreven. Zo is de universiteit van haar zoon, die bijna 200 kilometer verderop ligt, ook gesloten. Belangrijke examens zijn uitgesteld. "Maar misschien kun je nu niet voorzichtig genoeg zijn", zegt ze. Ze heeft wel extra handgel gekocht en had nog mondkapjes thuis liggen. "Maar die ga ik echt niet opdoen."

Derde
130 besmettingen
Derde dode in Italië door coronavirus, zeker 150 besmettingen

Uitbraak Europa 

De uitbraak begon in Codogno, een stad ten zuidoosten van Milaan. Italië is goed voor het overgrote deel van het aantal geïnfecteerde in Europa. In Duitsland zijn 16 gevallen gemeld, in Frankrijk 12. In Parijs overleed vorig weekend een Chinese toerist aan Covid-19.

Ondanks haar Hollandse nuchterheid denkt Miranda nu ook wel aan haar eigen gezondheid. Ze heeft longklachten en behoort dus tot een kwetsbare groep. Ze wil deze dagen dan ook zoveel mogelijk thuis blijven. "Het wordt toch een beetje spannend nu."

Italianen beginnen met hamsteren

01:47
Italiaanse steden in quarantaine.