Ga naar de inhoud
'Racistisch motief'

Chinees-Nederlandse Cindy (24) mishandeld na opmerking over coronalied

Cindy werd na haar mishandeling wakker in deze hal Beeld © Eigen foto

Een opmerking over het Coronavirus-lied van Radio 10 heeft Cindy (24) in Tilburg gisterenavond moeten bekopen met een duw en een paar snijwonden. De Nederlandse met Chinese roots werd in de lift in haar studentenflat toegezongen met het omstreden coronalied. Toen Cindy de groep vroeg om daarmee op te houden, werd ze mishandeld.

Cindy zei dat het lied 'Voorkomen is beter dan Chinezen' discriminerend is. "Ik heb de groep gevraagd of ze ermee wilden kappen. Maar toen liep het ineens uit de hand. Ze duwden me en het volgende moment dat ik me nog kan herinneren is dat ik wakker werd op de grond in de hal", vertelt ze aangeslagen. 

'Corona-virus uitroeien' 

Als ze bijkomt van haar mishandeling, weet ze zelf de politie te waarschuwen. "Ik heb er een hersenschudding aan overgehouden, een bult op mijn hoofd en met een mes hebben ze me waarschijnlijk gesneden op mijn borst en op mijn buik. Ze zeiden nog dat ze het coronavirus wilden uitroeien." 

OM
Lees ook:
OM bekijkt aangifte tegen Radio 10 om coronalied

De politie bevestigt dat er melding is gemaakt van een mishandeling en bedreiging. Vandaag is de politie nog eens bij Cindy langsgekomen om haar verhaal te horen. 

Wakker met een kater

Cindy is verbaasd dat een opmerking over het lied kan leiden tot een mishandeling als deze. "Ik denk dat deze jongens ook geschrokken zijn van wat ze hebben gedaan. Ze worden vast wakker met een kater."

Ze roept de daders op om zich te melden bij de politie. "Ik wil graag het gesprek met ze aan. Dit is gewoon haat en ik snap niet waar het vandaan komt." Toch wil ze graag met hen spreken omdat ze wil strijden tegen de onwetendheid bij veel mensen. "Het lied is super kwetsend. Ik zie in mijn omgeving wat het coronavirus met Chinezen doet: restaurants draaien minder omzet, het zet mensen aan tot racisme."