Grote zandstorm

Zonvakantie op Canarische eilanden verpest: 'Zand knarst tussen je tanden, alles is vies'

23 februari 2020 14:31 Aangepast: 24 februari 2020 15:07
Chica Beach in Puerto del Rosario, op het eiland Fuerteventura. Beeld © EPA

Het is flink balen voor Nederlandse vakantiegangers op de Canarische Eilanden. De normaal strakblauwe lucht boven de paradijselijke eilanden is grauw en alles is bedekt met zand. "Echt alles is vies", zegt de Nederlandse Lisanne tegen RTL Nieuws.

De oorzaak is een enorme zandstorm, die voor flink wat problemen zorgt. Veel vliegtuigen kunnen niet opstijgen of landen vanwege het slechte zicht en in de bergen is een moeilijk te blussen bosbrand uitgebroken. Op foto's is te zien dat de lucht oranje kleurt.

"Als je praat buiten, dan knarst het zand tussen je tanden", zegt Lisanne.

Zo ontstond de zwaarste zandstorm op de Canarische Eilanden in 20 jaar

Een zandstorm legde het verkeer plat, en verstierde voor veel mensen een anders zonovergoten vakantie. Hoe is deze zandstorm ontstaan?

Vliegveld

Sommige reizigers die op het punt stonden naar Nederland te vliegen, hebben de nacht op het vliegveld moeten doorbrengen. Andere toeristen kregen een hotel toegewezen.

Op onderstaande satellietbeelden is goed te zien hoe het zand uit de Sahara richting de eilanden is gewaaid.

'We kwamen voor de zon'

Lisanne is met haar man op vakantie in Morro del Jable op Fuerteventura. "Wij zijn hier een weekje op vakantie en vliegen dinsdag terug", zegt ze. De Nederlandse vindt het allemaal niet leuk. "Ja, balen, zeker. We kwamen voor de zon."

"Maar ik vind het heel erg voor de locals. Echt alles is vies. Het zwembad is bruin. De horeca en winkeliers hebben een hele klus om dit allemaal schoon te krijgen."

Jeukende huid

Angelique van den Ban zegt: "Het is erg heiig en er staat behoorlijke wind. Veel mensen lopen met mondkapjes. Momenteel heb ik last van geïrriteerde ogen en jeukende huid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zandstorm veroorzaakt problemen op Canarische Eilanden

De zandstorm gaat waarschijnlijk maandag pas liggen. Het lijkt op dit moment weer erger te worden, vertel Lisanne. "Alles trekt weer dicht. Het is net mist maar dan van zand."

Bosbrand

In de bergen van Gran Canaria is bovendien een bosbrand uitgebroken. Door de harde wind heeft de brandweer moeite met het blussen van het vuur. Op sommige plaatsen werden gisteren windstoten gemeten van 160 kilometer per uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore