Ga naar de inhoud
Vies weer

Carnaval valt in het water: tientallen optochten geschrapt

Carnaval in in regenachtig Oeteldonk Beeld © ANP

Met het oog op de harde wind zijn vandaag in Limburg en Brabant al ruim 80 carnavalsoptochten afgelast. Vanochtend is al een uur lang windkracht 9 gemeten in Zeeland: dat betekent dat het stormt.

De regionale omroepen 1Limburg en Omroep Brabant hebben ze op een rijtje gezet. Uit de lijstjes blijkt dat een groot deel van de optochten wordt verplaatst, de meeste naar morgen of overmorgen. 

Een enkele optocht is helemaal geschrapt. Van een deel is nog niet bekend of ze op een andere dag worden gehouden.

Maastricht gaat door

Onder de afgelaste carnavalsoptochten zijn die van Tilburg, Waalwijk, Weert, Heerlen en Sittard. Maastricht heeft besloten de optocht wel door te laten gaan, maar dan zonder gemotoriseerd verkeer. Dat betekent dat de carnavalswagens niet meetrekken, zegt een woordvoerder van carnavalsvereniging De Tempeleers.

De traditionele optocht met de wel heel toepasselijke naam "De Boonte Störm" (de bonte storm) begint om 12.11 uur met het inschieten (het lossen van elf schoten uit een kanon) op het Vrijthof. Vanaf 14.11 uur trekt de optocht door de binnenstad van de Limburgse hoofdstad.

Start
Lees ook:
Start van de lente is één van de vroegste ooit: 35 dagen eerder

De carnavalsvereniging in Uden baalt stevig van het weer. Ze hebben vanwege het afgelasten van de optocht hun feesttent eerder geopend, en last-minute extra artiesten geboekt. "Wolter Kroes, StukTV en Frans Bauer komen", zegt een woordvoerster. "Het weer is gewoon te onveilig om de optocht door te kunnen laten gaan. Het is de tweede keer in 55 jaar dat we de optocht hebben moeten afgelasten. De meeste mensen hebben er begrip voor."

Maar er is ook echt veel teleurstelling, zegt ze. "Mensen zijn een jaar aan het bouwen en hebben kosten gemaakt. Het is ook echt zonde. Wij weten nog niet of er een alternatieve datum komt. Dan moet je een nieuwe vergunning hebben."

Andere provincies

Ook in Zeeland, Gelderland, Utrecht en Overijssel zijn carnavalsoptochten afgelast in verband met de harde windstoten.

Volgens Buienradar kan er lokaal tot wel 30 millimeter aan regen vallen en er is kans op windstoten tot zo'n 100 km/u. Het weerstation Vlissingen heeft vanochtend een uur lang windkracht 9 gemeten. Daarmee is de vierde storm in amper twee weken tijd een feit.

Regen, en nog eens regen

Vandaag is het bewolkt en trekt er een groot regengebied over het land. In de loop van de middag gaat de wind om naar het noordwesten en neemt dan in kracht af. 

Ook de komende dagen ziet het er niet naar uit dat het weerbeeld verbetert. Ook morgen komt er meer regen en wind onze kant op. Ook is er vooral in het westen dan kans op zware windstoten.

Zo hard waait het in Nederland

Met
Lees ook:
Met deze tips voorkom je dat je je stem kwijtraakt met carnaval