Elektrische auto's

Zorgen over laden elektrische auto in ondergrondse parkeergarage

22 februari 2020 16:24 Aangepast: 23 februari 2020 20:39
Beeld © Getty Images

Ondergrondse parkeergarages zijn gevaarlijk doordat er steeds meer elektrische auto's in staan die tijdens het laden in brand kunnen vliegen. Een brandende auto in zo'n parkeergarage bemoeilijkt bovendien het blussen.

Dat meldt het tv-programma Kassa. De risico's ontstaan door de lithiumaccu's die elektrische auto's hebben. Als deze vlam vatten, is de brandontwikkeling snel en het vuur extreem heet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elektrisch rijden: dit moet je weten over de stekkerauto

Volgens het tv-programma zijn deskundigen voor een verbod op ondergronds laden. Ook het Instituut voor Fysieke Veiligheid zou daar voorstander van zijn. Die instantie wil voor de zomer met richtlijnen komen waar ondergrondse parkeergarages aan moeten voldoen.

Ver van uitgang

"Wij gaan gemeenten die een vergunning aanvragen voor laadplekken dringend adviseren om alleen nog bij de uitgang van parkeergarages te laden, zodat de brandweer er makkelijk bij kan", aldus René Hagen van het instituut.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ANWB waarschuwt elektrische rijders: reserveer laadpaal als je gaat skiën

In veel ondergrondse garages bevinden de laadplekken zich op dit moment nog achterin, ver van de uitgang, waardoor de brandweer er moeilijk bij kan. Vaak is er geen sprinklerinstallatie en zitten er kieren en gaten in het plafond waardoor isolatiemateriaal vlam kan vatten. Ook is er vaak geen rookgasafvoer.

Oorzaken

De branden kunnen ontstaan door het gebruik van verkeerde kabels, of doordat het laden vanwege een defect doorgaat terwijl de accu vol zit. Er kan ook brand ontstaan door een productiefout, interne kortsluiting of een mechanische beschadiging.

Bij het programma hebben zich meerdere mensen gemeld die te maken hebben gehad met een auto die tijdens het laden vlam vatte. Vooralsnog is er nog geen grote brand in een parkeergarage geweest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van